Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 11 de novembre de 2012.

LILIANA I LES LLETRES FALLERES

     Dissabte passat, un munt d’afectes i un record inesborrable em porten a la presentació de la fallera major de Gandia d’enguany, Liliana Requena Pellicer. Feia molts anys que no hi anava a una presentació. Em retrobe amb fallers de tants anys de treballs per la Festa. Abrace Andres Requena, el pare, i en l’abraçada, l’esperit de Xelo, la mare, està present. Com ho va estar, tota la nit, flotant en l’ambient del Museu Faller. Emocions. Liliana està esplèndida, té el port i les maneres d’una reina. Genuïna. És la reina de les reines de les Falles de Gandia. Un privilegi! Serà història.

     Dilluns, a València, presentàrem en societat la Plataforma dels Premis de les Lletres Falleres. En una roda de premsa celebrada a El Corte Inglés. Amb eixe nom s’agrupen ara, a nivell de tota la Comunitat Valenciana, els diferents guardons que han nascut en els darrers anys en el si de diferents juntes locals i de les comissions falleres creadores de diferents premis per a guardonar diferents aspectes del llibret de falla. Premis que han anant sorgint a mesura que els llibrets anaven guanyant en importància literària i en envergadura artística. Gràcies a la cura que hi han tingut en ells les comissions. Gràcies a l’apropament del mon de la cultura a les Falles representades en els llibrets. Tot, sense deixar de costat la primera funció i esperit principal del llibret faller: l’explicació, quasi sempre en vers, de la falla.

     Supose que la voluntat d’explicar allò que es volia representar en el cadafal de la falla originaria la necessitat d’escriure-ho en uns fulls. Ho supose perquè la inexperiència dels primers “artistes fallers” (fusters, dauradors, pintors…), dificultaria traduir, en ocasions, el què i a qui es volia criticar, en figures i en escenes de cartó plantades al bell mig del carrer o de la plaça. Tampoc es difícil d’admetre que el caràcter sorneguer i la propensió popular cap la poesia satírica (com a lector, espectador o autor), en facilitarien l’aparició. Durant prop d’un segle el llibret no fou més que això: l’explicació de la falla, quasi sempre escrita en vers i, en valencià. Després, el llibret anà guanyant, poc a poc, en continguts i en continent: s’hi incorporaren les fotografies de les falleres (a les quals es dedicaven sonets de variada inspiració i sensibilitat), el programa de festes, salutacions i bans i, començaren a aparèixer les primeres col·laboracions literàries d’autors més o menys reconeguts que s’apropaven a les pàgines del llibret, obligats quasi sempre, pel compromís de col·laborar en la falla donat que la neboda o la filla de l’amic estimat era fallera destacada aquell any. Algunes de les col·laboracions literàries i poètiques eren notables, però es perdien en l’escassa tirada dels llibrets i, sobretot, per la limitada difusió, ja que tan sols se n’editaven uns pocs que es repartien entre els membres de la comissió i les cases que hi donaven suport publicitari. Esta va ser la causa perquè a l’any 1995 crearem, ací, a Gandia, el Premi Iaraní, que guardonava el millor article del llibret de falla i després, l’any 2001, el Premi de Poesia “Joan Climent” que guardonava el millor text o conjunt de texts poètics en els llibrets de falla. El premi Iarani, segons el compromís adquirit inicialment, es mantingué durant deu anys però el seu testimoni va ser recollit a Valencia per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), que impulsa el premi Soler i Godes (l’any 2005), i ací ho va fer l’Ajuntament de Benirredrà amb el seu premi (any 2008), que ja està hui molt consolidat.

     En els darrers anys, des de diverses entitats falleres s’han anat impulsant nous premis per a ressaltar alguns dels aspectes relacionats amb el llibret faller: La falla Plaça de la Malva d’Alzira i l’ADEF, amb el patrocini de l’Ajuntament d’aquella ciutat, de l’Editorial Bromera i Escola Valenciana, creen el 2007, el premi al millor poema satíric; la Falla el Mocador de Sagunt i l’ADEF, amb el patrocini de l’Ajuntament de Sagunt i la col·laboració de la Fundació Bancaixa Sagunt, creen el 2010 el premi Mocador i l’Emili LLueca per al millor assaig sobre Falles i Cultura popular valenciana d’àmbit comunitari i local respectivament; la Falla Borrul-Socors de Valencia i l’ADEF creen el 2012, els premis Mestre Ortifus a la coherència temàtica i a la portada d’un llibret de falla. Totes aquestes entitats han creat ara la Plataforma de les Lletres Falleres per sumar esforços de promoció externa ja que tindran a partir d’ara, totes, l’àmbit de la Comunitat Valenciana i compartiran els terminis de presentació dels originals que optaran a tots els premis.

     Una de les primers aportacions de la plataforma ha sigut la convocatòria del  Premi #plf13, per guardonar un text satiricofaller breu, coordinat per Malalt de Dalles. Dit premi pretén visualitzar la creativitat satírica en els nous canals de comunicació (Twitter, Facebook o Google). Donem la benvinguda a la plataforma, a la seua activitat i a la seua intenció. Pel futur de la festa de les Falles.

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 006. Levante-EMV la Safor. 2012, Liliana i les Lletres Falleres i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.