Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 5 de febrer de 2012.

RENOVACIÓ DEL CEIC ALFONS EL VELL

     He sigut, els darrers huit anys, conseller del Centre d’Estudis i d’Investigacions Comarcals Alfons el Vell de Gandia com a cap de l’Àrea de les Ciències de la Salut. He format part, quatre anys, del Consell Executiu i durant tot el temps he representat el centre en la XIEC, la xarxa dels centres d’estudi i d’investigació de les comarques centrals valencianes, una institució de la qual he ocupat, en dues ocasions, la presidència. Tot un honor, pertànyer al CEIC! Serà una de les tasques de la qual més orgullós em sentiré el dia que presente comptes del que he fet en la meua vida.

     El CEIC Alfons el Vell, nasqué l’any 1984 com a organisme autònom constituït per l’Ajuntament de Gandia. Els objectius que estatutàriament té marcats són promoure, potenciar i publicar estudis i investigacions d’interès per a la comarca de la Safor; coordinar-se amb altres institucions culturals i assessorar organismes i entitats públiques que ho sol·liciten. Gabriel Garcia Frasquet ha sigut el seu director els darrers 16 anys. Deia amb l’acte de recollida d’un dels guardons que rebia el Centre: “El CEIC Alfons el Vell ha publicat més de dos centenars de títols, corresponents a diversos àmbits del saber; ha convocat beques d’investigació; ha llançat projectes culturals que han obtingut un ampli ressó en la societat; ha editat revistes, mapes, audiovisuals; ha realitzat exposicions i ha promogut el debat i la reflexió social des de posicions rigoroses, obertes i progressistes”.

     El Consell General del CEIC ha esgotat el darrer període d’actuació. Han sigut quatre anys. Procedeix, estatutàriament la renovació. Segons el estatuts de la institució, el Consell General està compost pels membres següents: president, que és l’alcalde de Gandia; vicepresident, el regidor delegat; consellers, fins a un màxim de 25 i secretari i interventor, els de l’Ajuntament o aquells funcionaris en qui deleguen. Poden ser-ne consellers totes les persones de reconeguda solvència en el camp de la cultura i de la investigació a la Safor. Els consellers són nomenats pel ple de l’Ajuntament a proposta d’una comissió integrada pel vicepresident del centre, el director i cinc membres del consell general que acaba, elegits per sorteig. La comissió esmentada emet dictamen basant-se en les propostes que se li presenten per part de les institucions socioculturals i professionals legalment constituïdes i amb activitat a la Safor, claustres de professors dels centres d’ensenyament públics (universitat, instituts, col·legis), i privats existents a la comarca i la comissió municipal informativa amb competència en la matèria. El personal administratiu completa la composició de la institució.

     Aquestos dos passos ja s’han fet. Durant un període que va acabar el 7 de gener es presentaren les propostes. En total han sigut 115 candidats. Divendres passat, dia 27 es reuní la comissió i, com sempre, s’ha procurat la renovació (hi ha 17 conselleres nous), també que hi haguera especialistes de les diverses àrees del coneixement i de les arts, una proporció respecte a la edat dels elegits i que no hi hagueren diferencies de sexe. Heterogeneïtat i equilibri. Tot ja està fet. La llista dels vint-i-cinc membres tancada. El ple de l’Ajuntament haurà de ratificar-la. Desprès es convocarà la primera reunió del nou consell, on es farà l’elecció dels set membres del Consell Executiu i es votarà el  nou director. El professor Garcia Frasquet ha manifestat públicament que no es presentarà a la reelecció. S’obri la porta a una nova via. El treball que s’ha fet sota la seua direcció ha sigut impecable, ompli prestatgeries de llibres, les hemeroteques i les videoteques. En les orelles i en les retines quedaran enregistrades i gravades les imatges i les veus dels centenars de professors, experts i savis del coneixement que han ocupat els faristols i les tribunes de les aules del CEIC. El futur es incert per la crisi econòmica, la qual, de cap manera hem de permetre que puga ofegar-lo. Des de tots els àmbits municipals es reclamaran prioritats en les inversions  però el CEIC fou la gran aposta gandiana per la cultura i ha respost (vint-i-huit anys!), amb honestedat i altruisme adquirint un prestigi que sobrepassa fronteres geogràfiques i ideològiques. És l’estendard cultural de la nostra ciutat. Amb ell, per ell, Gandia és molt més coneguda i respectada. El CEIC és un orgull per als gandians. Això ha de saber-se! Cal continuar donant-li suport, institucional, econòmic. Personalment, tindré l’honor de treballar en el nou Consell. Anem fent!

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 006. Levante-EMV la Safor. 2012, Renovació del CEIC Alfons el Vell i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.