CÀBALES ELECTORALS FALLERES
Les comissions falleres gandianes inicien la propera setmana el període electoral que culminarà el proper dia 3 de maig amb l’elecció del catorzé president de la Junta Local Fallera de Gandia. En els seus 64 anys d’història. Del 7 al 20 d’abril és el termini per a la presentació de les candidatures. Els mitjans de comunicació parlen de la, més que probable, presentació de tres candidats que hauran d’aportar, a més a més, els noms dels principals membres del seus respectius equips. Tres candidatures, un fet insòlit en la historia de les eleccions presidencials de les falles de nostra ciutat.
En el reglament actual de la Federació de Falles s’especifica que l’elecció de president es realitzarà mitjançant votació directa i en secret, i tindran dret a vot les associacions falleres federades (les comissions falleres) a raó d’un vot per falla. Finalitzat l’escrutini dels vots emesos, serà proclamada la candidatura que haja tingut la majoria simple dels vots dels presents. En cas d’empat, es repetirà la votació. Si es mantinguera l’empat, es repetirà la votació al mateix lloc i amb les mateixes persones en un termini no superior a 48 hores. Perfecte! Clar! Són les normes elementals de la democràcia: entre dos alternatives guanya la que més vots obté, però i quan són tres les alternatives?
En les eleccions politiques, on són habituals la concurrència de diverses formacions que aspiren a guanyar, la llei permet establir coalicions postelectorals que donen la victòria final al grup que sume un major nombre d’escons. Pot passar això en les properes eleccions falleres? No està previst! És curiós que cap de les persones que hem participat al llarg del temps en l’elaboració dels estatuts i del reglament de la Federació ens hàgem plantejat la possibilitat. Segurament perquè en la història de les eleccions presidencials falleres gandianes, quan s’han hagut de fer votacions sempre hi ha hagut només dues candidatures entre les quals triar. I ara que? El reglament és clar. Majoria simple. Però qui guanya entre dues opcions té el suport, al menys, de la meitat més un dels electors que ha de governar. Què pot passar ací?
Fent càbales davant dels propers comicis, admetent que per a començar ja hi ha nou vots captius (cadascuna de les candidatures ha d’anar avalada al menys per tres de les falles de la Federació) i és esperable que sumen aquests vots, tan sols en quedarien catorze per a repartir. Entre tres! Continuant fent càbales, encara que guanyara una de les opcions per majoria simple en un recompte de vots ajustat ―és absurd pensar a presentar candidatures si no es comptem amb la possibilitat de rebre, almenys, algun més d’eixos tres vots de partida―, la candidatura guanyadora no hauria obtingut el suport, almenys, de prop de les dues terceres parts dels electors que ha de governar. I aquesta probable situació, sense possibilitats d’acords posteriors, és una situació un tant perversa de la filosofia democràtica.
Però, continuant amb les càbales, aquest fet suposa que dues terceres parts de les persones, expertes i de primer nivell, hauran d’anar-se’n a sa casa i ací les càbales comencen a fer mal. Es poden permetre les falles aquesta situació? Perdre un nombre important d’importants fallers? Per nomenar tan sols els que apareixen aquestos dies als mitjans de comunicació… Les falles poden renunciar a la gran capacitat de treball i d’organització de Josep Lloret? Al potencial creatiu i artístic de Santi Gomar? A tota la saviesa professional que, amb tant d’èxit, ha posat al servici de les falles gandianes Ximo Barber? Com no aprofitar tota l’experiència gestora de Paco Sanchis, pilar fonamental dels governs anteriors, 16 anys en l’executiva de la Junta, un home de total dedicació i confiança? Com frenar la il•lusió i l’ímpetu d’Alejandro Bañuls, el faller condecorat amb les màximes recompenses falleres per mèrits de treball, que tota la vida està preparant-se per a ser president i posar a disposició de les falles gandianes tota l’experiència acumulada en tant anys de gestió en la seua comissió i la Junta?
Com renunciar a una gran part dels Marzal, Gregori, Del Olmo, Figueres, Mendieta, Ramirez, Bou, Valls i a altres importants fallers dispersos en les llistes de les tres candidatures? Les falles gandianes es poden permetre tal pèrdua de dedicació altruista?
La C.P.R.I. Comissió Permanent del Reglament Intern podria fer alguna cosa en aquest més llarg que queden per a les eleccions?