Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Una setmana més” Diumenge 17 de gener de 2010

MULTES

     Escolte la publicitat d’una empresa especialitzada amb els recurs de les multes de trànsit. Anuncien que per una quantitat econòmica, no massa elevada, recorren contra totes les multes que et puguen posar a l’any, no importa la quantitat. A més a més, accepten fer-se càrrec de totes les que el nou client ja tinguera abans de contractar-los i, en una mena d’ostentació promocional, ofereixen una compensació econòmica en cas de produir-se la retirada del carnet de conduir. Incrèdul, em connecte a la xarxa, on comprove, bocabadat, la quantitat de empreses especialitzades a oferir aquest tipus de serveis, amb equips d’advocats de plena dedicació a aquesta clientela.

     Jo admet que tothom té dret a una defensa legal. Comprenc l’existència de despatxos on poder acudir perquè t’ajuden a recórrer contra una multa que has patit i que tu creus injusta, que ells es facen càrrec de tota la tramitació i que, com a qualsevol professional, tu pagues els seus honoraris. Però, la veritat, la impressió que un té després d’escoltar aquesta publicitat és allò de… Tu continua fent el cafre que nosaltres ens ocuparem de tot!

     La disminució dels morts en la carretera dels darrers anys i la dels sinistres que les ocasionaven és una evidència al nostre país. L’entrada en vigor de multes severes ha sigut, sens dubte, una de les principals causes d’aquest resultat. Severitat, sobretot, amb la conducció sota la influencia de l’alcohol i de les drogues, amb l’excés de velocitat i, en general, amb la conducció temerària. Però un té la impressió que totes aquestes multes sols són eficaces en aquella gran part de la població formada per les persones, responsables, que un dia poden haver begut una copa de més, conduit, puntualment, a una velocitat inadequada, fet, ocasionalment, un avançament de risc o parlat, de tant en tant, pel mòbil mentre conduïa i que l’amenaça d’una multa important els fa desistir la següent vegada. Són ells, amb el seu canvi d’actituds i d‘hàbits els que han aconseguit la sensible disminució de les xifres terrorífiques de les denominades víctimes de la carretera.

     Però les enquestes parlen encara de milers de persones que s’ho passen tot per l’entrecuix. La xifra dels que circulen sense tenir el carnet de conduir és increïble. La quantitat de conductors reincidents en tot tipus de delictes contra les normes de circulació és inadmissible. Es tracta d’autèntics delinqüents amb els quals pareix que tot açò no vaja. Gentola amb la qual ens creuem, tots, tots els dies per la xarxa viària. És a ells als qui anava dirigit aquell missatge radiofònic que  vaig escoltar en una cadena nacional en horari de màxima audiència. Una falca publicitària, sens dubte caríssima, però d’indubtable rendibilitat comercial, atés el potencial de la possible clientela.

     La sensació d’impunitat final que dóna aquesta publicitat és inaguantable!

     S’imaginen vostès l’oferta d’aquests tipus de serveis per a altres tipus de delinqüències? Els pareix exagerada la comparació? Probablement! Admet les diferències. En les formes, però no en el fons. Per a mi, un infractor a consciencia de les normes de circulació és un delinqüent i, massa vegades, un criminal, perquè un volant, en determinades mans, pot ser més assassí que una pistola.

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 004. Levante-EMV la Safor. 2010, Multes i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.