Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Una setmana més!” Diumenge 15 de febrer de 2009

EL PREMI DE POESIA JOAN CLIMENT

     Vaig conéixer Joan Climent el 1997. Nosaltres dos, juntament amb Gabriel Garcia Frasquet, érem el jurat que anava a lliurar el premi del CEIC Alfons el Vell a la millor qualitat literària global dels llibrets de falla. Després de les deliberacions, Joan, ens mostrava la seua satisfacció per la millora, evident, dels llibrets a Gandia encara que la poesia emprada li semblava, en general, anquilosada i esmorteïda.

     A novembre de 2001, amb motiu del seu nomenament com a fill adoptiu de Gandia, vaig proposar a l’executiva de la Junta Local Fallera la creació del Premi de Poesia Joan Climent. El premi, aprovat per l’Assemblea General, pretenia aportar un aire renovat en l’espai poètic dels llibrets fallers. Seria patrocinat, durant vint-i-cinc anys per l’Associació Cultural Premi Iaraní i organitzat per les falles.

     Una vesprada d’aquell mes, Tomàs Femenia, Laura Molina i jo mateix visitàrem Joan a sa casa. No hi era inusual la nostra presència, però aquella vegada, quan asseguts tots al saló, li vam comunicar la creació del premi, ell es va quedar parat, en silenci i amb els ulls brillants. Adelina Bataller, sempre al seu costat, li posà la mà damunt del braç i, com despertant-lo, li va dir:  Joan, no dius res? Joan ens mirà a tots i, amb la veu especialment entretallada, ens digué: Són massa les emocions dels darrers dies, però aquesta notícia que em porteu… aquest premi… serà el que quedarà de mi quan jo me’n vaja!.. i, a tots, se’ns posà un nus a la gola.

     Joan Climent va participar personalment en les reunions que férem en la Marjal per crear les bases del “seu premi”. Un grup d’amics: Enric Ferrer Solivares, Joan V. Monjo, Gabriel Garcia Frasquet, Jesús Garcia, Joan Iborra, Miquel Pérez,  Manolo Boronat, Telmo Gadea, Vicenta Llorca i Tomàs Femenia, raonàrem, entre pucheros, aquestes bases que pretenien millorar la qualitat poètica als llibrets fallers. Joan assentia a totes les propostes. Sols va tenir dues intervencions: quan es discutia sobre l’extensió dels treballs poètics a concursar, ens digué que consideràrem que… Pot haver-hi poesia en un sol vers!.. i quan n’abordàrem la temàtica dels texts poètics ens va demanar que no la limitàrem a l’àmbit de la festa fallera perquè… La poesia i el poeta no han de tenir minvada la seua llibertat!

     Així ho férem. Tomàs Llopis Guardiola, Josep Piera, Mª Josep Escrivà, Josep Lluís Roig, Àngels Gregori, Vicenta Llorca i Josep Vicent Sala conformen el quadre d’honor, magnífic, del Premi de poesia Joan Climent que aquest any arriba a la seua huitena edició. 44 poemes originals opten al premi. Estan publicats en 17 llibrets de les falles de Gandia. Hi concursen alguns dels poetes més reconeguts que s’han apropat a les pagines dels llibrets. Des de fa temps no tenen cap reticència a fer-ho. Els llibrets de les falles de Gandia tenen hui un gran prestigi gràcies a la tasca desenvolupada, des de fa temps, per les persones que consideràvem que el llibret podia servir per alguna cosa més que la explicació de la falla.

     Dema mateix, en una roda de premsa, el president de la Federació de Falles, Jesús Garcia, farà públic el nom del guanyador de l’edició d’enguany.

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 003. Levante-EMV la Safor. 2009, El premi de Poesia "Joan Climent" i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.