SANTIAGO DEXEUS
Santiago Dexeus estarà hui a Gandia. El ginecòleg català, de prestigi internacional impartirà una conferencia aquesta nit a la casa de la Marquesa. A les 20 hores. El títol és suggeridor, La salud de la mujer, un camino hacia la libertat. Ha sigut convidat pel CEIC Alfons el Vell. Aquesta institució, ha organitzat més de huit-centes activitats de caràcter cultural al llarg dels més de vint-i-cinc anys d’història. Per la seua tribuna han passat els més grans representants de totes les àrees del coneixement. El conferenciant de hui, és un autèntic luxe i jo mateix tindré l’honor de presentar-lo.
El cognom Dexeus va associat a la medicina capdavantera. En l’àmbit internacional, Dexeus, identifica Catalunya, identifica Espanya. Dexeus és sinònim d’investigació puntera i d’atenció especialitzada dels pacients. Durant els 31 anys que el professor va estar al capdavant del Departament de Ginecologia i Obstetrícia de l’Institut Universitari Dexeus (1973-2004) va dirigir totes les iniciatives pioneres de la seua especialitat que facilitaren el desenvolupament de les tècniques de diagnòstic i noves pautes de tractament mèdic i quirúrgic. Algunes d’aquelles activitats punteres tingueren una enorme repercussió mediàtica com el naixement en la seua clínica del primer bebé proveta espanyol, que aquest mateix any ha fet 25 anys.
Vaig conèixer el professor Dexeus el 1979. Jo acabava d’arribar a Gandia havia obert una consulta privada de cirurgia. Tenia, aleshores, un càncer de mama en la família. Molt prop de mi. La sensació d’impotència amb la qual es feia front a aquest tipus de malatia que per diferents circumstàncies acabava quasi sempre amb la mort de la pacient, no m’agradava, gens ni miqueta. Aquell any, la Unitat de Patologia Mamària de l’Institut Dexeus de Barcelona, pionera en Espanya va organitzar el II Simposi Internacional de la Mama. Alli vaig conèixer els qui a partir d’aquell moment han sigut els meus mestres. Durant tres dies vaig seure a la primera fila i vaig anotar tot el que digueren tots aquells professors en una llibreta de fulls grocs que encara conserve. Em va captivar l’energia d’un d’ells, Santiago Dexeus, la claredat d’idees, la facilitat a l’hora d’expressar-les, la convicció en els raonaments, la decisió en les actituds, el respecte a les incògnites, la esperança en el futur. En tornar a Gandia vaig canviar el rètol de la porta de la consulta i en el nou s’indicava que a partir d’aquell moment sols em dedicaria a la patologia mamària. M’he retrobat amb el professor Dexeus cada cinc anys en els successius simposis que ells organitzaven i totes aquelles primeres impressions les he mantingut intactes.
A principis d’aquest any em vaig desplaçar a Barcelona per convidar-lo a impartir la conferència de hui. Hi va acceptar encantat. Al seu nou despatx, d’una nova etapa professional em va parèixer que els anys no havien passat. La seguretat en la veu, la naturalitat en els gestos i el positivisme en l’actitud em captivaren de nou. El professor podria haver-nos parlat hui de qualsevol dels diferents aspectes de la seua especialitat de les quals és un savi, però aquell dia em va demanar si podia parlar de la salut de la dona, un tema que ell estava en aquell moment preparant amb molta cura per a unes jornades que es farien el més de maig a Nova York, a la seu central de l’ONU. A mi em va paréixer perfecte. Al Consell General del CEIC també. Hui és el nostre convidat, i el de tots els gandians. Aquesta nit la cita és a la Casa de la Marquesa.