Diari Levante-EMV la Safor. Secció “Una setmana més” Diumenge 16 de desembre de 2007

COMARQUES CENTRALS VALENCIANES

     A principis dels anys noranta, el CEIC Alfons el Vell de Gandia va llançar el projecte de les Comarques Centrals Valencianes. Amb l’Ajuntament de Gandia, va encomanar a la fundació Universitat-Empresa un estudi seriós i realista sobre quines eren les possibilitats socioeconòmiqes de la ciutat de Gandia i de tot el seu voltant, és a dir, les comarques centrals valencianes: L’Alcoià, el Comtat, la Costera, la Canal de Navarrès,  la Marina Alta, la Safor i la Vall d’Albaida. Un espai geogràfic que estaria entre l’àrea metropolitana de València i la línea Alacant-Elx.  El 3 d’abril de 1992, el CEIC Alfons el Vell va organitzar a l’Ajuntament de Gandia un debat per a pronunciar-se a favor de la vertebració d’aquest  territori. A aquesta trobada va acudir una amplia representació dels politics de les ciutats més importants. El projecte buscava la implicació de les institucions públiques valencianes, així com dels empresaris i dels agents econòmics i socials. Era necessària, a més a més, la implicació de la societat civil. El projecte ajudaria el futur de tots els valencians, millorant la qualitat de vida dels seus habitants, estimant com un valor intrínsec, i com un valor de canvi, la cultura i el patrimoni natural, i fomentant el desenvolupament d’una classe empresarial compromesa amb el futur del país.

     El repte era de gran envergadura, perquè, a llarg termini, comportaria la redistribució de les inversions publiques i privades. Presentava, a més a més, problemes econòmics, mediambientals i culturals que s’havien de superar, sense oblidar els canvis que pogueren afectar l’organització administrativa de la Generalitat.

     El projecte de les Comarques Centrals Valencianes va obtenir ressò, va obrir una via de diàleg per a buscar noves formes administratives en el sentit de vertebrar el conjunt del nostre territori per a millorar la nostra situació relativa en el concert de les regions europees. Però la seua història és la d’una bufa que s’unfla il·lusionadament durant un temps amb diversos plans (Programa Terra Concercost, de caràcter europeu) i algunes iniciatives (estratègies per als espais rurals, per a la Cultura) i, desprès, sense saber exactament perquè —o, el que és pitjor, sabent-ho—, el projecte  que es va desunflar entre la desídia i el desinterés. Sols queda actuant, la XIEC, la Xarxa d’Institucions d’Estudis Comarcals, que en aquest moment presideix el CEIC Alfons el Vell de Gandia.

     El 17 de febrer de 1999, a la localitat d’Ontinyent, es va crear el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, l’organisme amb personalitat jurídica pròpia per a la promoció, el desenvolupament econòmic sostenible i l’ordenació territorial de l’àrea. Seria la institució que coordinaria i concertaria les accions i els programes necessaris per a afavorir la cohesió social, la promoció econòmica, cultural i mediambiental  de la seua zona territorial. Hi podien pertànyer els municipis i les mancomunitats de les comarques. Per a tenir representants en la Junta General, haurien de sobrepassar els deu mil habitants. La porta del Consorci quedava oberta a les Universitats, les associacions empresarials i sindicats d’àmbit territorial, i unes altres institucions i associacions sense finalitat lucrativa (cambres de comerç, col·legis professionals, etcètera). La Generalitat Valenciana donà suport a la iniciativa amb la presència, en l’acte de constitució, del conseller d’Economia i d’Hisenda, José Luis Olivas. Fou nomenat  president del consorci, Alfonso Rus, aleshores president de la Mancomunitat de Municipis de la Costera-la Canal i alcalde de Xàtiva. Pepa Frau, per l’Ajuntament de Gandia; Enrique Orquin, pel d’Oliva; Eugenio Pérez, pel de Tavernes de la Valldigna, i Pepa Chesa, per la Mancomunitat de Municipis de la Safor, formaren part de la primera Comissió Executiva.

     En l’acta de constitució del Consorci està escrit que la durada d’aquest serà indefinida i subsistirà mentre perdure la necessitat de les finalitats i funcions que se li atribuieixen. Han desaparegut les finalitats? Realment, en algun moment s’han desenvolupat les funcions? Hi ha que deixar perdre una idea de trellat? Diuen que el Consorci està en via morta pel desacord entre el PSPV i el PP. Aquesta setmana, el BLOC anuncia una campanya per aconseguir-ne la recuperació.

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 001. Levante-EMV la Safor. 2007, Comarques Centrals Valencianes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.