Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Una setmana més!” Diumenge 07 d’octubre de 2007

SANT BORJA I EL BEATET!

     Gandia es prepara per a la celebració del cinqué centenari del naixement de Sant Francesc de Borja amb projectes fastuosos i il·lusionants. Com cal. Segons el sant, fan la festa.

     I el Beatet, encara és beat.

    Francesc de Borja, gandià de projecció universal, noble, ric, poderós, senyor del ducat, ocupà les més altes jerarquies polítiques i eclesiàstiques passant de les primeres a les segones després d’una crisi personal que el portà a canviar la seda per la llana, segons sembla, buscant poder servir un senyor que li durara més temps. Al cap de 52 anys de la seua mort va ser beatificat i 47 anys després fou declarat sant. No arribà mai plenament al cor dels seus conciutadans, segurament per desconeixement. Es tracta d’un personatge del qual es presumeix més que s’estima.

     Andreu Hibernon no nasqué a Gandia, fou pobre, humil, llec, porter, cuiner i almoiner del convent franciscà. Amb un poder terrenal irrellevant, arribà a tenir una gran influència espiritual popular com a guaridor i miracler. Dos cents anys després d’haver mort va ser declarat beat i en això es va quedar, en acabar-se els diners dels franciscans, que se’ls havien gastat a fer sant en primer lloc el seu company Pasqual Bailon. Hui encara espera el dia, quatre-cents anys després de la seua desaparició, de pujar al més alt dels altars. El poble gandià el sent com a propi i prop.

     Francesc i Andreu nasqueren amb 24 anys de diferència en el mateix segle. Visqueren quasi els mateixos anys i moriren en pau al seu llit. Gaudiren de la devoció dels fidels amb diferents intensitats i matisos. Les seues despulles foren venerades per segles i finalment tingueren la mateixa sort, en temps de la Guerra Civil espanyola varen ser cremades per raó de la desraó.

     L’alcalde Orengo acaba d’anunciar l’interés de la corporació municipal d’involucrar la ciutadania, els sectors socials i econòmics gandians, així com totes les administracions possibles —no es descarta la implicació de la Casa Reial i del Vaticà— amb el motiu de la celebració del cinqué centenari del naixement de Francesc de Borja, patró de la ciutat, perquè aquest esdeveniment, que es commemorarà el 2010, servisca per a honorar al sant i la nostra història, i aprofite per al rellançament de Gandia.

    Per aquest motiu es constitueix el Consell General del V Centenari, com a organisme rector de l’organització de totes les activitats que aniran dirigides a: la promoció cultural de Gandia a nivell nacional i internacional, la recuperació del patrimoni històric i millora urbanística del Centre de la ciutat i dels edificis relacionats amb el patró (com ara les Escoles Pies, la Seu o el Palau Ducal) i, finalment, aconseguir la implicació del sector turístic i comercial per a convertir Gandia en un referent d’aquestes activitats a fi d’explotar l’esdeveniment i dinamitzar la ciutat.

     El 2034 se celebrarà el cinqué centenari del naixement d’Andreu Hibernon. Segons l’estima que els gandians tenen pel Beatet, l’esdeveniment haurà de ser excepcional, encara que mancara la projecció internacional. Llàstima no haver aprofitat la dèria santificadora de Joan Pau II.

     El Beatet encara és beat.

Veure PDF pàgina diari

Aquesta entrada s'ha publicat en 001. Levante-EMV la Safor. 2007, Sant Borja i el Beatet i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.