FOC I FLAMA 2017
El passat dia 11 de gener, al Museu Faller de Gandia, fou presentat el Foc i Flama de l’any 2017. L’acte, multitudinari (mai havia congregat tant de públic), contà amb la presència del delegat del govern, el gandià Juan Carlos Moragues; l’alcaldessa de Gandia i presidenta d’honor de les falles gandianes, Diana Morant; el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, i, especialment, les dues falleres majors de Gandia del 2017, Maragda Escrivà Noguera i Marta Ribera Ramos.
Des de l’escenari, sòbriament i elegantment decorat, el secretari general de la Federació, Òscar Morant, va donar la benvinguda als presents i començava la presentació de l’edició d’enguany, assenyalant el nou format i maquetació, l’altíssima qualitat de les fotografies de Salva Gregori i de Rafa Andrés, i la poesia que envolta les paraules de Vicent Lloret, l’autor del monogràfic que porta per títol Renaixeràs. Morant emprà el text de Lloret, el qual apareix en una de les guardes del llibre, per a donar sentit al que significava aquell acte, el que jo crec, personalment, és l’essència de la falla. “Renaixeràs no és una quimera, és un cicle vital que implica la mort per a tornar a brollar vida clivellant qualsevol impediment que faça incapaç la recerca de la llum. Així són les falles, condemnades a una existència efímera sacrificada pel foc, que amb cada despulla de cendra no fa, sinó, alimentar el caliu on l’any vinent, com baladre entre roquissars de barranc, renaixerà”. En els crèdits es destaca el disseny, maquetació i l’art final a càrrec de Fermí Romaguera i Rafa Andrés; que Adriana Serlik és l’autora de les poesies a les dues falleres majors, delicada i suau, la de Maragda i, amb reminiscències marines la de Marta; que l’attrezzo de les fotografies és de Floristeria Noguera, i que la direcció de producció i impressió ha sigut realitzada per Grafiques Maral SL.
El resultat és una obra admirable, una edició exquisida que sumar a la col·lecció del Foc i Flama, la publicació anual de les falles gandianes, la qual és admirada i respectada pels fallers valencians.
El Foc i Flama va ser publicat per primera vegada en març del 1947, l’any en el qual es va crear la Junta Local Fallera de Gandia, per a recollir, en una sola publicació, les activitats editorials, discontinues i no generals, de les comissions falleres gandianes. El nom de la capçalera, aleshores Foch y Flama, no era original, l’historiador local, J.J. Coll situa una publicació, amb eixe títol, a principis del segle XX a la ciutat de Valencia, la qual tingué una vida efímera. El nom fou registrat, legalment, a títol personal, per Vicente Gurrea Crespo, qui fou en reiterades ocasions director de l’anuari. A finals dels anys noranta, Pasqual Molina, aleshores cap de Cultura de les falles gandianes, registrà la capçalera, oficialment, a nom de la Junta Local Fallera de Gandia, que presidia Tomàs Femenia.
L’any 1996, dins de les activitats organitzades per a commemorar el cinquanta aniversari de la creació de la Junta Local Fallera de Gandia, l’àrea de Cultura i Secretaria de l’executiva de la JLF publicà un llibre commemoratiu: Llibre del Cinquantenari. Falles de Gandia. 1946-1996, el qual es va repartir amb el Foc i Flama de 1997. Un treball de recerca històrica minuciosa, exhaustiva, de tot i de tots els qui foren i eren, en les falles gandianes durant eixos cinquanta anys: falleres majors, presidents de la JLF, presidents i reines de totes les falles gandianes plantades, recull de totes les activitats fetes, quadres d’honor de tots els premis atorgats i el dia a dia de les activitats assembleàries i oficials que desenvoluparen les falles gandianes en aquell període. En eixe llibre, Pasqual Molina, publicà un estudi rigorós de tots els Foc i Flama, editats fins aquell moment seguint la metodologia dels treballs d’investigació i de recerca, de caràcter retrospectiu, sobre les publicacions. Molina adaptà el test de Jacques Kayser, acceptat internacionalment, creant una fitxa característica o registre d’identificació per a l’estudi del nostre Foc i Flama.
La fitxa reflecteix que el títol de l’anuari fou el de Foch y Flama fins el 1953. A partir del 1955 el títol de la capçalera és el de Foc i Flama. Els anys 1959, 1961 i 1962 el títol apareix en les primeres fulles i en la portada apareixen sols els rètols de “Gandia Fallas” i el 1962 “Fallas Gandia”. No es va publicar els anys 1949 i 1950. El 1954 tampoc no es va editar, perquè fallà l’impressor, però, com que tot el material estava recollit, este es va publica, el dia 17 de març, en el setmanari gandià Gandia: la Voz del Distrito. Molina va descobrir que la numeració de la publicació de 1996 estava equivocada, ja que constava que era el numero 43 quan havia de ser el 47. L’error es deu al fet que els primers Focs i Flama no duien numeració i quan comencen a dur-la, l’any 1968, comença amb el 16, quan hauria de ser el 19. A més a més, els anys 1975 i 1976 repeteixen la mateixa numeració, el 23. Aleshores, Molina, com a director editorial de la revista li dona a la de 1997 el numero 48 i des d’aleshores la numeració ha anat correlativa, el d’enguany porta el 68.
El Foc i Flama és un anuari faller extraordinari que té un enorme prestigi dins de les juntes locals de la Comunitat Valenciana. No sols ha sigut el recull de tot el que anava a ser i de tots els protagonistes de la festa fallera a Gandia, la qual cosa el fa una peça indispensable per a la historiografia local de la ciutat, sinó que, a més a més, en les seues pàgines han escrit articles d’opinió o han fet treballs monogràfics els escriptors més considerats en totes les èpoques que li ha tocat viure la revista. Seria complicat fer-ne recopilació de noms, però com exemple en el Foc i Flama de 1960 colaboraren entre d’altres: Joan Fuster, Nicolau Primitiu, Domenech Fletcher Valls, Bru i Vidal, Sanchis Guarner, Emili Bëut i Belenguer, Ricard Sanmartí, Almela i Vives, i els col·laboradors locals, Josep Camarena i Felip G. Perles. Esta publicació, considerada per tants una de les millors de tots els temps, fou motiu d’una edició facsímil, coeditada pel CEIC Alfons el Vells, l’Associació Cultural Premi Iaraní i la Federació de Falles de Gandia.
El Foc i Flama de 2017 està ja al carrer i com deia aquella nit Morant, en nom dels qui tenien la responsabilitat directa de publicar-lo: “Desitgem que tots vostès gaudisquen tant llegint-lo com nosaltres hem disfrutat fent-lo”.
Veure PDF de la pàgina del diari