Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 12 de març de 2017.

DONES

 

L’ONU va declarar el 8 de març de 1975 com el Dia Internacional de la Dona. Abans, des dels inicis del segle XX, hi havia un dia dedicat a la dona treballadora per a reclamar la igualtat amb els homes en el mercat laboral. Actualment es reivindica el paper de la dona en la societat i es demana el seu desenvolupament íntegre com a persona. Amb la celebració, els darrers anys s’exigeix el final de la discriminació per raó del sexe i l’eradicació dels actes de violència masclista.

En la Carta de les Nacions Unides, signada el 1945, ja s’afirmava el principi d’igualtat entre els homes i les dones. Des d’aleshores l’ONU ha afavorit estratègies, normes, programes i objectius per a millorar la condició de les dones en tot el mon. Així també l’ONU i els seus organismes tècnics promouen «la participació de les dones en condicions d’igualtat amb els homes la consecució del desenvolupament sostenible, la pau, la seguretat i el respecte ple als drets humans». Es considera un element central de les intencions de l’Organització que les dones participen en l’esforç d’enfrontar-se amb els desafiaments social, econòmics i politics en tot el món, perquè encara, en alguns llocs les dones continuen demandant drets bàsics com accedir a l’educació, la cultura, el treball o la política. El dia 8 de març també es recorda a aquelles dones que han sigut importants en la història de la Humanitat: Teresa de Calcuta, Marie Curie, Valentina Tereshkova, Irena Sendler, Maria Callas, Amelia Earthart, Helen Keller, Margaret Thatcher.

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Gandia, signaren el passat 1 de març una declaració institucional que elevaren al Ple de la Corporació: «Ens unim els quatre grups polítics per a reivindicar una igualtat real entre homes i dones en tots els àmbits de la societat, l’eliminació de totes les formes de discriminació i violència contra les dones. Hui ens unim per exigir a totes les institucions, públiques i privades, un compromís efectiu de treball perquè l’equitat s’impose com a element essencial per al bon funcionament social». Més endavant es diu: «És necessari realitzar un esforç col·lectiu, per part de totes les institucions públiques per a fomentar la mobilització i sensibilització de la societat, a través de la conscienciació de la ciutadania i de la progressiva implantació de la perspectiva de gènere en tots els àmbits». Finalment: «L’Administració local és l’Administració més pròxima a la ciutadania, més pròxima als problemes que afronta la dona i per això constitueix l’agent dinamitzador més apropiat per a promoure una societat verdaderament igualitària, promovent accions concretes dirigides a la prevenció de conductes discriminatòries i a la previsió de polítiques actives d’igualtat sobre els diversos àmbits socials i culturals».

En la declaració institucional els grups municipals es comprometen a: 1) Exigir un pacte d’Estat per combatre les discriminacions cap a les dones i eliminar qualsevol tipus de violència. 2) Vigilar les empreses per tal que no permeten situacions que discriminen a les dones. 3) Promoure campanyes de sensibilització i d’informació que siguen accessibles a tota la població i que aquesta tasca es realitze al llarg de l’any, per a fer visible la història de les dones, els seus èxits i denunciar la situació de discriminació. 4) Treballar perquè a la nostra ciutat, als nomenclàtors dels carrers,  les dones que hagen sigut representatives o rellevants en el municipi, també tinguen presència. 5) Impulsar activitats dirigides als adolescents perquè s’eduquen en el respecte i la igualtat de gènere. 6) Continuar amb el pla d’igualtat entre homes i dones com a ferramenta per a superar els desequilibris existents entre homes i dones. 7) Promoure campanyes en els centres educatius amb la finalitat de treballar des de la igualtat com a millor forma d’aconseguir un futur no masclista. 8) Donar suport a campanyes d’informació dirigides a la població immigrant en matèria d’igualtat sobre la legislació espanyola en matèria d’igualtat entre homes i dones.

Des de l’Àrea d’Igualtat, Diversitat i Politiques Inclusives que dirigeix la regidora i  Vicealcaldessa de Gandia, Lorena Milvaques, s’han organitzar, amb la col·laboració d’altres departaments municipals, associacions i entitats, diverses activitats, les quals es celebraran durant tot el mes de març al voltant del Dia Internacional de la Dona. Sota el  lema «Que res et frene!» es faran xerrades, concerts, cinema, tallers, exposicions, presentacions de llibres, l’acte principal de les quals es va fer el passat dimecres, dia 8, el Dia Internacional de la Dona, a la Casa de Cultura Marques de Gonzalez de Quirós amb la lectura publica del Manifest Institucional, abans esmentat, i amb el reconeixement de l’aportació a la societat gandiana de tres dones relacionades amb la Cultura: La periodista Elvira Ferrer, l’escriptora, i també ex-regidora municipal, Àngels Moreno i la cantautora Araceli Banyuls. L’acte, molt emotiu, amb el saló principal de gom a gom, fou conduit per Mª Josep Gonga«Gongui» i constava de la presentació d’un vídeo fotogràfic de la vida de cadascuna d’elles, seguit per la presentació biogràfica feta per persones del voltant de la seua estima, per acabar amb paraules o detalls de l’activitat cultural que han desenvolupat. Finalment, se’ls feia lliurament d’una escultura commemorativa obrà de l’artista gandiana, Joana Vidal. Parlaren de la seua iaia Elvira tres netes: Andrea Aguilar Bañuls, Maria Deusa Bañuls i Carla Bañuls Puente. D’Àngels, la seua filla, Eva Denia i d’Araceli, el seu amic, Àlvar Martí. Elvira va llegir unes paraules reivindicadores del paper de la dona en el seu Dia Internacional, una altra filla d’Angels, Olga Denia, va llegir un passatge de la seua novela 96 hores i Araceli cantà amb la seua guitarra. A Elvira Ferrer li va lliurar l’escultura la regidora Lorena Milvaques, a Àngels Moreno, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant i a Araceli Bañuls, la recentment nomenada Filla Predilecta de Gandia, Reme Lloret.

Lorena Milvaques havia dit:  «L’objectiu d’este reconeixement és fer visible el treball de les dones des de diferents àmbits. Comencem este any per l’àmbit de la Cultura, però hi hauran més actes de reconeixença en les properes celebracions del Dia Internacional de la Dona». Amb el d’enguany ho han aconseguit.

Veure PDF pàgina del diari

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 011. Levante-EMV la Safor. 2017, Dones. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s