Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 25 de febrer de 2018.

GRÀCIA JIMÉNEZ TIRADO

 

 

El divendres dia 16 de febrer es va celebrar al saló principal del Museu Faller de Gandia l’acte solemne de lliurament dels premis literaris de les falles gandianes. Enguany amb la novetat que no s’havia comunicat, abans, a les comissions que havien sigut guardonades, motiu pel qual l’emoció i la sorpresa foren consecutives.

La guanyadora de la XVII Edició del Premi de Poesia Joan Climent 2018 fou la poeta Gràcia Jiménez Tirado, nascuda a Astúries, d’ascendència materna castellonenca i amb residència a Sant Vicent del Raspeig, a l’Alacantí. El seu poema “Cançó de la dona que mai va escriure cap poema” està publicat en el llibret de la Falla Sagrada Família “Corea”. Gracia és llicenciada en història contemporània per la Universitat de Valencia i prové del camp de la docència, del qual ja està jubilada. Molt implicada en la defensa de nostra llengua, ha presidit l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià a la comarca de l’Alacantí, que forma part de la Federació Escola Valenciana, i va ser membre de la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant . En el món de la comunicació col·labora, des de fa anys, a Radio Sant Vicent amb el programa El món per un forat i en el diari Información d’Alacant ha publicat les series d’entrevistes Emprenedors i En el camí. En el camp de la literatura ha publicat narrativa i poesia. Cal destacar els poemaris: Platges (2001), Quadern del vent (2006), Encara que la nit es faça forta (2018). Ha obtingut diversos premis literaris: el de Narrativa Nou d’Octubre de Sant Vicent del Raspeig (1999), el Premi de Poesia Antoni Maturano de la Vila d’Almassora (2001), el Premi de Poesia Gata de Gorgos (2005) i el Premi de Poesia Paco Mollà de Petrer (2017).

Gràcia va ser convidada a pujar a l’escenari on estaven, les falleres majors de Gandia, Sara Sanvíctor i Nuria Llopis; el regidor delegat de l’Ajuntament en les Falles, José Manuel Prieto; el president de la Federació de Falles – Junta Local Fallera de Gandia, Telmo Gadea, i el president de l’Associació Cultural Premi Iaraní (patrocinadora del premi Joan Climent), Pasqual Molina. Allí va rebre l’escultura Joan Climent, una obra inspirada en el disseny original de Raül Todolí, d’Erretepe Estudi Creació i cisellada ex professo per Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronces Jordá, que és l’empresa que la modela tots els anys. Gracia va dir unes paraules d’agraïment i de reconeixement a la tasca que desenvolupen les falles gandianes en favor de la literatura i de la poesia que es publica en els seus llibrets, hui, tan reconeguts. Seguidament va llegir el seu poema guanyador enmig del respectuós silencii del públic assistent. Un fort aplaudiment la va acomiadar i acompanyar mentre baixava de l’escenari i el seu nom, des d’aquell moment entrava a formar part del quadre d’honor del Premi de Poesia Joan Climent, el qual, veritablement, impressiona.

El segon premi del Joan Climent va ser guanyat per una escriptora valenciana, de reconeguda trajectòria literària i molt guardonada pel seu treball, Teresa Broseta. Amb La Botiga del Carme, l’obra amb la qual va guanyar el Premi Carmesina del 2001, començà una biografia literària de més de 30 obres escrites, fonamentalment, en valencià, adreçada, especialment, als lectors infantils i juvenils, sense oblidar tampoc els adults. L’any 2016 va guanyar el Premi de Novel.la “Alfons el Magnànim”. Teresa Broseta també va ser convidada a pujar a l’escenari per dirigir unes paraules al públic i per llegir el seu poema L’acusada. Els dos poemes estan publicats en el llibret de la Falla Sagrada Família “Corea” i en els dos s’aprecia la intencionalitat de defensa del paper social de la dona. Per si de cas es tractava d’una casualitat, preguntarem a Lolin Serralta, de la delegació del llibret de Corea, qui ens va dir que el llibret coreà d’enguany anava dedicat a la dona i que incloïa una secció poètica de quinze poemes fets per quinze poetesses amb eixe mateix tarannà de defensa i suport de la dona.

Cal reconèixer que, amb la participació de poetes d’esta categoria en el Premi Joan Climent de les falles gandianes, cada any s’eleva la qualitat poètica dels llibrets de falla, el somni declarat un dia per Joan Climent. Enguany s’han presentat cinquanta textos originals que optaven al premi. Segons declaracions dels membres del jurat, la vàlua poètica de la major part d’ells era remarcable. Damunt de la taula, en la tria final, quedaren els noms de Vicent Lloret i d’Alba Fluixà, dos joves poetes ja molt considerats. Els seus poemes (publicats en el llibret de la Falla de Sant Nicolau “Mosquit”): La cadència d’aquell lledoner i Temps d’incertesa, em vam posar la pell de gallina quan els vaig llegir i em vam fer  preguntar com era possible que gent tan jove poguera destil·lar amb paraules tan belles i sàvies algunes de les qüestions vitals que un està vivint en estes darreres etapes de la seua vida. Pere Huerta, polifacètic artista, de nou es va quedar enguany a les portes del premi amb el seu entranyable poema Darrer alè de l’hivern, publicat en el llibret de la Falla l’Alquerieta Museu Faller.

En el mateix acte va ser lliurat al Premi Ajuntament de Benirredrà al millor article de llibret de falla. El guanyador fou Alberto Bou pel seu article Llibret de falla: inici i consolidació, publicat en el llibret de la falla Grau, i el segon premi fou per a Xavier Ròdenas pel seu article Molta corbata i molt poca vergonya, publicat en el llibret de la Falla Carrer Major i Passeig. L’alcaldessa de Benirredrà, Loles Cardona, els feu el lliurament dels dos premis i els dos autors tingueren des del faristol paraules d’agraïment i d’explicació dels seus texts guanyadors. Finalment, Loles Cardona dirigí unes paraules al públic carregades de sentiment de col·laboració amb la tasca de protecció i de promoció de la literatura feta des dels llibrets fallers.

Lluís Miret, director del CEIC Alfons els Vell, fou l’encarregat de lliurar el premi que des de fa tants anys atorga la institució a la millor qualitat literària global d’un llibret de falla, que enguany ha recaigut en la Falla Parc Alqueria Nova. Miret, en el seu parlament, afirmà el seu compromís, com a màxim responsable del Centre, de continuar esta relació amb les falles i els seus llibrets en les pagines  dels quals quasi tots els escriptors, com ell, havien publicats els seus primers escrits.

La gala de lliurament dels premis literaris fallers, un altre any fent cultura. Un pilar més de suport a la capitalitat cultural valenciana de la ciutat de Gandia.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 012. Levante-EMV la Safor. 2018, Gracia Jimenez Tirado. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s