Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 11 de novembre de 2018.

MAVI MESTRE

 

Divendres passat, en el saló de conferencies de la Societat de Foment d’Agricultura, Industria i Comerç de Gandia es va celebrar l’acte de lliurament del Premi a la Trajectòria Cultural d’una persona o entitat de la Comarca de la Safor, que este any li havia sigut atorgat a la Rectora Magnifica de la Universitat de Valencia, Mavi Mestre.

L’acte es va celebrar amb solemnitat, per la rellevància de la guardonada i per l’interès que té posat l’entitat en este Premi que va crear l’any passat com adhesió al nomenament de Gandia com a Capital Cultural Valenciana.

Junt amb la guardonada, Mavi Mestre, seien en els llocs d’honor l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant; l’alcalde d’Oliva (la ciutat on va nàixer Mavi Mestre), David Gonzalez; el president de Foment d’AIC de Gandia, Joaquin Bernabeu; el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor FAES, Miguel Todolí; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, el subdirector de Cultura del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de Valencia, Javier Pastor; representants del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de Valencia i tots els convidats especials a participar en l’acte: el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, Joan Muñoz, i els membres de la Corporació municipal, Miguel Angel Picornell, Jose Manuel Prieto, Victor Soler, Liduvina Gil, Xavi Rodenas; el coordinador general d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Gandia Salvador Gregori; la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), representada per Pilar Gutierrez; el president del Cercle d’Economia de la Safor (CES), Ramón Soler; l’assessor de Cs, de l’Ajuntament gandià, Salvador Marí; El director del CEIC Alfons el Vell, Lluis Miret, l’entitat guardonada l’any passat d’este premi, amb la consellera Vicenta Llorca; el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea acompanyat per la fallera major infantil Julia Perles Moncho; la presidenta de la Junta Major de la Setmana Santa de Gandia, Maria José Martí, amb el vicepresident Emili Ripoll i la padrina de la Setmana Santa de Gandia, Paula Beltran; els membres de la Junta Directiva de Foment d’AIC, Enric Cabanilles, Mª Antonia Mantecon, Vicent Escoto i els assessors, Fina Lopez i Ignacio Bernabeu i, a més a més, ocupaven la sala els socis de l’Entitat i públic en general, entre el qual figuraven ciutadans d’Oliva.

El vicepresident de la Àrea de Cultura de Foment d’AIC, Pasqual Molina, fou el conductor de l’acte de lliurament i començà donant la benvinguda a tots els presents en nom de l’Entitat. Seguidament demanà la presencia davant del faristol del vicepresident de l’Àrea Social, Francesc Sellens  perquè fera la lectura de l’acta d’atorgament del premi, en la qual es reflectia que segons, les bases i donades les circumstancies especials que en l’any 2018 concorrien en la persona de Mavi Mestre: ser d’Oliva i ser la primera dona que es elegida Rectora de la Universitat de Valencia en els seus més de cinc-cents anys d’història, el jurat decidia que ella era la guanyadora de la segona edició del Premi de Foment d’AIC a la Trajectòria Cultural.

Seguidament fou el torn de paraula del president de Foment d’AIC, Joaquim Bernabeu, el qual s’enorgullia de les activitats de tot tipus que tenen lloc, setmanalment, en la quasi centenària institució i manifestà que li agradaria que Foment fora la casa de tots els gandians i les seues famílies, el lloc del qual poder gaudir, festiva o professionalment per a continuar sent el lema pel qual fou creada: la Societat de Foment d’Agricultura, Industria i Comerç de Gandia al qual podria afegir-se l’activitat empresarial ja que bona part del teixit empresarial té la seua seu en l’entitat. Donà l’enhorabona a la guanyadora i repassà davant els presents part de la seua biografia personal i acadèmica incidint que el dia 6 de març de 2018 va ser elegida rectora de la Universitat de València. Demanà la seu presencia per fer-li el lliurament del seu guardó, una escultura al·legòrica a les arts, de l’escultor Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronces Jordà.

La Rectora va dir agraïda: “”Senyores i senyors, entenc aquest Premi com un reconeixement no sols a mi com a persona, sinó a totes les persones que han fet possible la Universitat de València de hui en dia” I feu un discurs institucional: “”El sentit de la Universitat Pública és avançar en una societat més intel·ligent i inclusiva, en donar resposta a les preguntes que ens fem els éssers humans, que es fa la societat, que ens fem les persones. Respostes i progrés científic per guanyar en qualitat de vida, per consolidar models socials que ens permeten el respecte dels Drets Humans. Societats on totes i tots cabem, societats més cultes”. La rectora també farà referència a la violència de gènere i a la lluita per la igualtat efectiva entre homes i dones”. Sobre la Societat de Foment fa afegir: “Al seu progrés econòmic i social (de la ciutat de Gandia i de la comarca de La Safor), però també a la cultura de les persones, contribueix Foment, una emblemàtica i centenària societat, ubicada al bell mig de la ciutat de Gandia, que ha impulsat i dinamitzat els debats en la ciutat al llarg de generacions”. Mavi Mestre feu esment als grans poetes del Segle d’Or de les lletres valencianes, tots ells de la Safor: Roís de Corella, Ausiàs March i Joan Martorell. Va emprar versos d’Ausiàs March i de Vicent Andrés Estellés, tingué un emotiu record per a Carmen Alborch i va fer, finalment, una referència al lema de l’escut de la ciutat de Gandia “Sic luceant Opera tua”.

Tancà l’acte l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, la qual donà a Mavi Mestre l’enhorabona pel premi i li va dir: “La teua elecció com a Rectora és el resultat de la llarga lluita de les dones per ocupar en tots els àmbits el lloc que ens pertoca, en condicions d’absoluta igualtat amb els homes”, i feu un discurs de tarannà institucional en el qual asseverà que “les universitats publiques són elements estratègics fonamentals per a aprofundir en el camí de la transformació tecnològica, econòmica i productiva i també constitueixen el motor del canvi cultural i de transformació en favor de la igualtat i la convivència”. Recordà que con diu la rectora i ella com alcaldessa, es deuen a la societat i a la ciutadania i que universitats i governs locals hauran d’inventar mètodes per fer front als reptes que tenim, anticipar escenaris i gestionar el nou temps i que calia fer-ho junts. Destacava l’excel·lent relació que manté la Universitat de València amb la xarxa empresarial i les entitats cíviques gandianes com la Societat de Foment d’AIC, de la qual va destacar que està creant economia, associacionisme i cultura i que esta quasi centenària institució està oberta a la societat.

Veure PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 012. Levante-EMV la Safor. 2018, Mavi Mestre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s