Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 17 de març de 2019.

RENÀIXER

 

Durant anys vaig estar íntimament lligat al llibret de la Falla de Corea. Amb l’equip que encapçalava amb Vicenta Llorca guanyarem l’any 2006, el primer premi de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana a la Promoció de l’Ús del Valencia en un un llibret de Falla. Des d’aleshores cap altra comissió gandiana ho havia tornat a fer. En l’edició d’enguany ho ha aconseguit el llibret de la Falla Sant Nicolau “Mosquit”. Enhorabona!

Esporàdicament he escrit algun text en el llibret de la meua falla. M’escape de les demandes externes de col·laboració en llibrets locals o forans dient que el meu allunyament del món de la festa és gran i isc del compromís cedint-los algun dels meus article  escrits ací per a vostès des de fa tants anys. Això si, han d’assenyalar que l’article va estar publicat en la pagina d’este diari en tal o qual data. Ara vaig a fer-ho al contrari, vaig a publicar ací l’article que he escrit enguany en el llibret de la Falla de Corea, que ha sigut emprat per a la seua Introducció i que porta per títol, el lema del llibret de la Falla de Corea 2019: “Les Falles, una metàfora de la vida”. Ací l’he titulat “Renàixer”, que per a mi és el fet diferencial de la festa. Diu així:

“Metàfora!

No és la primera vegada que es compara el cercle que experimenten cada any les Falles amb el cicle de la vida. Ambdues es gesten, naixen, creixen, viuen i moren.

Però si tota regla té la seua excepció, tota metàfora pot tindre’n la seua i, en esta, les Falles guanyen al cicle vital, perquè renaixen.

Renàixer!

Renàixer des del cim ardent de les brases!

Per a tornar a començar!

Apagat el foc, difuminat el fum, desaparegut l’olor a cremat i netejades les deixalles, quan tot pareix que s’acabe amb la nit de la cremà, poc després, el comboi mourà les persones, democràticament  s’elegiran els càrrecs  de les diferents responsabilitats, s’anomenaran els caps de les distintes àrees de treball.  Amb la intenció de remar junts cap a l’objectiu comú de fer, de nou, una falla.

La falla monument. La falla comissió. La falla activitats!

I al casal, el centre neuràlgic de la comissió, el cor central de totes les iniciatives, començaran les reunions d’executives i delegacions. I brollaran idees que es materialitzaran en projectes, els quals, aprovats, s’hauran d’executar. Gestació. Començament de la vida!

S’haurà decidit el lema i la temàtica de la falla. Local? Global? Cal comptar que en el moment que es plante el monument, encara tinga vigència. Caldrà contractar l’artista que millor el puga fer. Es dibuixaran esbossos, es triaran remats, es faran composicions del cos central i de les bases i es signaran contractes que parlaran de temps d’execució i de pagaments contractuals. I, aleshores, el taller  començarà a omplir-se de sorolls de serres mossegant i de claus teclejant la fusta. Mentrestant, mans suaus ompliran amb cartó mullat les sinuositats dels motles d’escaiola que es feren de les figures que un dia l’escultor modelà amb fang i vareta. Els ninots naixeran a la forma i el monument ho farà a la vida. Nàixer .

Sobre la base d’una estabilitat econòmica cercada per quotes falleres, col·laboracions publicitàries i la venda de loteries i de rifes, la comissió començarà a caminar desenvolupant els renovats projectes de cadascuna de les delegacions: teatre, festival musical infantil, campionats de jocs, cavalcades, demanades, presentació, activitats infantils, socials i benèfiques. Els sopars setmanals amb la participació de tots els membres de les famílies faran falla. Les actes de les reunions posteriors on l’executiva informarà dels progressos de les activitats i on es sotmetrà al control dels fallers, faran història. I setmana a setmana la falla comissió, anirà creixent.  Mentrestant, al bell mig  de l’obrador de l’artista la falla monument anirà enlairant-se cap el sostre. Créixer!

En la falla comissió caben tots. Qualsevol que s’acoste al caliu del Llar tindrà l’oportunitat d’aportar el que sàpia o vulga fer. Altruistament. Sense cap recompensa més que la de la satisfacció personal d’haver fet un treball ben fet i amb la il·lusió de que siga reconegut en algun dels guardons que s’atorgaran al març en el Museu faller o en la Plaça Major. Qualsevol que s’hi acoste gaudirà de totes les activitats que fan comissió: fer carrosses per a la cavalcada,  cosir els vestits dels xiquets i xiquetes que participen en el festival infantil; dissenyar i fer les disfresses dels que ixen en les cavalcades major i infantil; treballar en l’engalanament del carrer, cuinar paelles i putxeros multitudinaris. Viure el dia a dia fins arribar al final. Un final d’exercici que pareix un principi, amb la plantà de la falla. Un final de despertades tronadores, de cercaviles acompanyades de bandes de musica, de fallers i falleres engalanats amb les seues millors gales passejant pel barri i pels carrers de l’altra part de la via. Un final de recompenses o de plors a la plaça, després de la celebració del bateig d’un nadó que fa únic el teu poble. Un final d’emoció continguda mentre t’apropes a oferir el teu ram de flors a la Mare de Deu. De complir, si vols, amb les cerimònies religioses, missa i processó, dedicades al sant patró mentre t’adones que eixe final està acabant-se de veres. Viure la comissió, viure la festa. Viure!

I arribada la nit de sant Josep, quan les llums s’apaguen, des d’una mà tremolosa brollarà l’espurna que prendrà foc a la falla. I a la llum de les flames les cares es desdibuixaran entre singlots, sospirs i alguna llàgrima no sempre amagada. I mentre la falla es consumeix cremant-te per fora el cos i per dins l’ànima, pareixerà que tot s’acabe quan s’apaga el foc de la cremà i que la comissió i el monument comencen a entrar en la memòria de la Falla. Morir?

No!

Renàixer!

Renàixer des del cim ardent de les brases!

I tornar a començar!”

Veure PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 013. Levante-EMV la Safor. 2019, 2019 Renaixer, Supersiticons. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s