Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 14 d’abril de 2019.

PROSPECTES I JUSTÍCIA

 

Prospecte és l’imprés que acompanya un medicament, un aparell o un producte, i dona instruccions sobre la seua utilització i les seues característiques. Ho diu el Diccionari Normatiu Valencià de l’AVL.

Els prospectes més coneguts i emprats són els dels medicaments, en els quals, a part de reflectir el nom científic del producte, la posologia recomanada i la freqüència amb la qual han de ser administrats, hi ha una llista de contraindicacions i d’efectes secundaris ordenats per la seua importància o gravetat i també per la freqüència, molta o escassa, de la seua incidència. Esta llista, vostès ho hauran pogut comprovar, es cada vegada més extensa, tant que, sovint, el prospecte es un full de paper de grans dimensions, escrit amb lletres minúscules que necessiten una lupa d’augment per a llegir-lo, i va doblegat fins l’infinit per tal que puga introduir-se dins de la capseta en el minúscul lloc que queda entre el recipient del medicament i el cartó. Un pensa que no sols es tracta de recollir en el prospecte totes les reaccions negatives que el medicament poguera causar perquè el pacient, alertat, prenguera precaucions, sinó també a fi d’evitar cap tipus de reclamació judicial, ja què havia sigut advertit de tot el que li podia passar. I així, crec, que l’industria farmacològica introdueix totes hipotètiques adversitats, per poc importants que foren, per no veure’s davant d’un tribunal. Pere això els prospectes dels medicaments són cada vegada més extensos i i acabaran donant-nos en la farmàcia la capseta del medicament amb un pendrive o disquet apegat a ella amb totes les possibilitats de patologies existents ben recollides. Vostès ho hauran experimentat, fa federat llegir el que diu el prospecte que et pot passar si et prens la medicació. Prospectes i Justícia.

Una dona, als Estats Units, va denunciar un fabricant d’electrodomèstics, perquè en el prospecte de l’aparell de microones que havia comprat no deia que no podia posar el gat dins! La dona havia llavat el gat i per eixugar-lo el va introduir dins del microones i, és clar, va socarrar l’animalet! Un jutge va acceptar la demanda i la llegenda urbana diu que la dona va guanyar el juí i la compensaren econòmicament amb una xifra estrafolària, i que, des d’aleshores, els prospectes dels microones d’allí diuen que no se’n poden posar gats ni xiquets dins. Prospectes i Justícia.

El dia de Sant Josep del 2018, abans de començar la cremà d’una falla de Gandia, alguns ninots foren retirats del cadafal. Com que l’actuació va ser pública i va ser motiu d’escàndol manifest, la comissió fou denunciada davant de la Federació de Falles. Junta Local Fallera de Gandia i sotmesa un comitè faller disciplinari, el qual la va condemnar a pagar una multa de tres-cent euros, i a la devolució del guardó i del premi rebut en metàl·lic. La comissió fallera castigada, en desacord amb la resolució del comitè disciplinari, portà el cas davant la justícia ordinària denunciant la l’organisme rector faller gandià per defecte de forma en l’actuació de l’esmentat comitè. I, en algun moment del juí es va dir, que en el prospecte del reglament faller gandià no consta, que els ninots no poden ser retirats de la falla abans de cremar-la. Prospectes i Justícia.

La llarga llista, defensiva per part de les farmacèutiques, és motiu de freqüent intranquil·litat o de clar desconcert en les persones que han de prendre medicaments. Sovint, les meues pacients em consulten sobre els efectes secundaris que poden tenir sobre les seues mames alguns dels medicaments, sobretot de tipus hormonal, que els han sigut receptats per causes diverses. Quasi sempre les puc tranquil·litzar, perquè són escasses les contraindicacions severes, però en altres ocasions, esta setmana mateix, jo he compartit la perplexitat d’una d’elles quan em mostrava que en el prospecte de la medicació que li havia donat l’especialista per a l’insomni, posava que entre els efectes secundaris que podia provocar-li, hi havia, l’insomni!

Quan vaig escoltar la historia de la dona, del gat i del microones, de seguida vaig calibrar el nivell intel·lectual de la dona i em vaig penedir de la desgraciada sort del gat, però no em vaig sorprendre del resultat de la demanda judicial, amb una resolució a favor de la demandant i amb una indemnització  econòmica descomunal. La justícia nord-americana, la qual és clar que no conec, sembla  peculiar en l’admissió de les demandes i, sobretot, destarifada amb les indemnitzacions que poden obtenir els denunciants. Els advocats poden demanar el que vulguin per tot tipus de conceptes de demanda, la qual cosa afavoreix les reclamacions judicials.

Quan em vaig assabentar de la retirada dels ninots de la cremà, em vaig indignar, perquè amb l’indubtable interès crematístic que tenia l’acció es vulnerava el principi basic que té la festa de les Falles, el qual és que tot el que s’ha criticat en la falla s’ha de sotmetre al foc purificador. Cap element del monument, pot salvar-se del foc, perquè tot ha de renàixer des del cim ardent de les brases. Eixa és l’essència de la festa que ha de sentir un verdader faller.

Però la indignació es convertí en incredibilitat en saber que la comissió fallera havia denunciat la Federació en la justícia ordinària. Un jutjat acceptà a tràmit la demanda. El judici s’ha celebrat dos dies abans de la plantà de les falles d’enguany i deixà per a la història una lamentable imatge fotogràfica que recull els dos presidents, el de la falla i el de la Federació, asseguts en el banc que pareixia dels acusats. Rere la deliberació, el jutge a dictat sentencia absolutòria de la Federació i condemna la comissió fallera al pagament de les despeses ocasionades en el juí, però despús-anit, la comissió, reunida en assemblea, ha decidit recórrer la sentencia davant d’un tribunal superior de Justícia (!).

Ah! I que no es puguen retirar ninots de la falla, abans de la cremà, ja figura, per a vergonya general, en el prospecte del reglament faller gandià.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 013. Levante-EMV la Safor. 2019, Prospectes i Justicia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s