Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 31 de març de 2019.

TELMO GADEA

 

Telmo Gadea continuarà sent, durant els pròxims quatre anys, president de la Federació de Falles. Junta Local Fallera de Gandia. Així va ser acordat ahir durant el Congres de les Falles celebrat a la seu del Museu Faller per haver sigut, la seua, l’única candidatura presentada per a optar al càrrec. Hui, a migdia, en acabar el Congres, serà investit oficialment. D’esta manera el president Gadea continuarà, amb la seua labor, escrivint la historia fallera de la ciutat, la qual va començar fa prop de cent cinquanta anys. Telmo, com és popularment coneguts, és, a pesar de la seu joventut, un dels fallers amb més experiència en la cúpula regidora de la festa a Gandia. Fou sis anys vocal d’aquella primitiva Junta Local Fallera, ha sigut secretari general de la Federació de Falles i durant els quatre últims anys, ha sigut president en una etapa verdaderament complicada, fonamentalment, per la crisi econòmica .

Està presidència té una rellevància ciutadana remarcable i comporta una gran responsabilitat. La festa de les Falles té a Gandia un pes molt important, per la gran participació ciutadana que comporta, per la repercussió econòmica, turística, política, laboral i social que arrossega i, des dels darrers lustres, per ser un revulsiu de la salut cultural gandiana. Fa uns anys, quan jo em trobava prou implicat en la festa, arribat un moment semblant a este, en el qual un president acabava mandat i els periodistes qüestionaven els possibles candidats, pensant que jo podia ser un d’ells, Antonio Capó, aleshores cap dels serveis informatius de Radio Gandia em va entrevistar i la primera pregunta que em va fer fou: “Vostè vol ser l’alcalde de les falles?”. I davant la meua sorpresa per la denominació va ser ell qui em va assenyalar la importància i la responsabilitat que suposa ser el cap director d’una festa amb tantes repercussions ciutadanes com de les que abans jo feia esment. Capó deia que el president faller era l’alcalde de les Falles de Gandia i li ho vaig escoltar dir en altres ocasions.

Ser president de la Federació de Falles de Gandia no té cap tipus de remuneració econòmica. Cap tipus de càrrec faller la té, ni en l’executiva rectora local ni en les comissions falleres de la ciutat. Es poden obtenir recompenses falleres personals pel treball desenvolupat al llarg dels anys en benefici de la teua falla i de la ciutat. En general molt de treball altruista i desinteressat, de vegades anònim i quasi sempre de passar desapercebut en el transcórrer del temps. Però en el cas del president de la Federació el pes del càrrec públic és tan important que, sovint, difumina la vàlua humana i professional de la persona. I crec que Telmo Gadea en seria un clar exponent. Jo he tingut sempre l’idea que el gran públic i, probablement, també gran part del col·lectiu faller no té una clara idea de qui és el professor Telmo Gadea i que, tot i la seua joventut és, des de fa anys, un gandià molt reconegut professionalment fora de les fronteres casolanes.

Telmo Gadea és professor per oposició del cos de professors de musica i arts escèniques. Des que tenia 24 anys! Després d’una important estada acadèmica en el Conservatori de Valencia i en el de les Illes Balears és, des del 2007, professor de piano del Conservatori Professional Josep Climent d’Oliva i, a més a més, el de cap d’estudis del centre. I té tan sols 41 anys! Format musicalment a Valencia, Madrid, Budapest, Porto i París, es va especialitzar en la musica de cambra i en l’acompanyament vocal, la qual cosa el va conduir a treballar i col·laborar amb el Cor de la Generalitat, amb la Capella de Ministrers, amb l’Institut Valencià de la Música i amb l’Orquestra Barroca de València. Ha fet produccions operístiques com El Mikado, amb Dagoll Dagom; El barber de Sevilla amb el Teatre del Liceu; Four notes, amb Pavana Teatres i l’IVAM, amb la qual va recórrer bona part de l’estat i va ser nominat al Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. També va ser seleccionat per a la setmana inaugural del Palau de les Arts Reina Sofia, amb l’Orquestra de la Generalitat sota la direcció de Lorin Mazel, perquè Telmo Gadea és un concertista de piano remarcable que, a més a més de conrear la música de cambra, ha interpretat com a solista Bach, Grig, Saint Saëns i Gaershwing. Jo l’he vist actuar en directe i l’he escoltat traure del piano màgia, d’eixa que et deixa eriçada la pell, i fer-ho amb una desimboltura i naturalitat indesxifrable. Telmo Gadea atresora una trajectòria musical i concertística personal amb actuacions nacionals i a l’estranger de més de vint anys, a més a més de quinze d’experiència coral, de la qual són testimonis les de Simat i la de la Parroquià de la Sagrada Família de la nostra ciutat.

Conec Telmo des que era un xiquet perquè tenia relació amb els seus pares. Fou sempre un xicot amb una extraordinària sensibilitat per a les coses de l’ànima i amb una gran fortalesa, si no, tossudesa, per a afrontar les dificultats quotidianes. Estudià ací en el col·legi de les Escolapies, i fou alumne de l’institut Maria Enríquez. D’aquell temps conserva companys amb els quals conrea l’amistat que, quan és sincera —com és este el cas—, dura tota la vida. Inicià els estudis musicals formals en el Conservatori Superior de Música Joaquin Rodrigo de València. Tot i que tingué una formació professional que li va obligar a moure’s internacionalment, no perdé de vista el campanar de la seu de Gandia ni el dia a dia de la ciutat que el va veure nàixer. Em va sorprendre, aleshores, veure’l apropar-se a aquella Junta Local Fallera que presidia Tomàs Femenia, en la qual jo era el cap de l’Àrea de Cultura i en la qual juntament amb Jesús Garcia i Miquel Pérez treballarem perquè la ciutadania canviara la imatge estereotipada i arcaica de la festa i començaren a percebre les Falles com el ric patrimoni cultural que són. I Telmo Gadea ja estava allí, era molt jove, el xiquet de l’executiva, però amb unes ànsies de conèixer i saber, d’aprendre d’aquell món tan diferent del que vivia en la seua professió. Ens apropà prompte la simpatia mútua i, aleshores, vaig conèixer un jove ple de projectes de futur la trajectòria humana, artística i fallera dels quals he seguit, des de la distància, afectuosament.

Telmo es va casar amb Liliana Fuster, qui fou Fallera Major de Gandia i conformen una família amb el seus quatre fills: un xic i tres xiquetes que vingueren després de colp i que ara tenen 10 anys. Liliana s’ocupa directament de tots ells, del pare i dels fills i tenen molta ajuda per part dels iaios. Telmo participa de les tasques familiars diàries i esta present en les activitats pròpies quotidianes excepte que quasi mai sopa a casa, perquè el tenen ocupat reunions, assemblees, assajos, actuacions musicals, actes socials i altres de representació institucional i de protocol com correspon al cap d’una de les entitats cíviques més importants de Gandia. A mi m’ha copsat sempre la capacitat per a dur-ho tot a terme, sempre amb un somriure al llavis i mai amb un mal gest. Sorprèn, a pesar de la joventut, la sensació de seguretat i de maduresa amb la qual desenvolupa totes les activitats.

Telmo Gadea president, professor, persona!

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 013. Levante-EMV la Safor. 2019, Telmo Gadea. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s