Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 23 de febrer de 2020.

LLETRES FALLERES

 

Divendres passat es va celebrar al saló d’actes del Museu Faller de Gandia la gala de lliurament dels premis literaris fallers de l’any 2020. L’acte, presidit per les falleres majors de Gandia, Sandra Faus Palmer i Alba Ramon Borja, i pel president de la Federació de Falles – Junta Local Fallera, Telmo Gadea, comptà amb l’assistència del regidor delegat de l’Ajuntament de Gandia amb la festa fallera, José Manuel Prieto; l’alcalde de Benirredrà, Emilio Falquet; el president de l’Associació Cultural Premi Iaraní, Pasqual Molina, i el director del CEIC Alfons el Vell, Lluís Miret. Des del faristol, el secretari general de la Federació, Oscar Morant, va llegir les actes dels diferents jurats.

El premi Joan Climent guardona el millor poema publicat en un llibret de falla. El premi honora el poeta Joan Climent i va ser instaurat com a adhesió de les falles al seu nomenament com a fill adoptiu de Gandia. El Premi Joan Climent fou creat i està patrocinat per l’Associació Cultural Premi Iaraní. La del 2020 és la seua XIX edició. El  jurat estava format per Manela Faus, professora de valencià; Salvador Dominguez, catedràtic de llengües clàssiques, i Pasqual Molina en representació de l’Associació Cultural Premi Iaraní. El jurat havia destacat com a finalistes els poemes “Natura morta”, de Vicent Lloret, publicat en el llibret de la Falla de la República Argentina; “Antítesi”, d’Alba Fluixà, publicat en el llibret de la Falla de Sant Nicolau “Mosquit”; “Mans quarterades”, de José Manuel Prieto, publicat en el llibret de la Falla Carrer Major i Passeig, i “La tendra calor d’aquell devessall”, també de Vicent Lloret i publicat en el llibret de la Falla Sant Nicolau “Mosquit”. El jurat declarà com a finalista “La tendra calor d’aquell devessall”, de Vicent Lloret, i guanyador de la XIX Edició del Premi de Poesia Joan Climent el poema “Antítesi”, d’Alba Fluixà publicat, també, en el llibret de la Falla de Sant Nicolau “Mosquit” del Grau de Gandia.

Dalt de l’escenari, el president de la Falla del Mosquit, Ramon Vilaplana, acompanyat pel president infantil, Lucas Leal, i per les reines de la falla major i infantil, Covagonda G. Mazcuñan i Megan G. Bautista, va rebre, de mans del president del Iaraní, l’import econòmic que obté la comissió en el llibret de la qual estan publicats enguany els poemes guardonats. Així mateix, ho van rebre Vicent Lloret, autor del poema finalista i Alba Fluixà, l’autora del poema guanyador, a qui, a més a més, li fou lliurada l’escultura que simbolitza el guardo del premi Joan Climent, una obra inspirada en el disseny original de Raül Todolí, d’Erretepe Estudi Creació, i cisellada ex professo per Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronces Jordá. L’autor i l’autora guardonats llegiren els seus poemes i finalment, Pasqual Molina, en nom de l’associació cultural, es congratulà de l’alta participació, de la gran qualitat dels poemes presentats, recordà la figura inoblidable de Joan Climent i com d’orgullós es sentiria ell del seu premi i de veure el magnífic quadre d’honor de poetes que l’integren.

Alba Fluixà va nàixer a Alzira el 1988. És artista plàstica, gestora cultural i poeta. És llicenciada en Belles Arts, màster en Gestió Cultural i doctora cum Laude per la Universitat Politècnica de València. El seu nom i els seus poemes han estat, els darrers anys, damunt la taula del jurat d’este premi de poesia Joan Climent. Com a il·lustradora ha publicat els contes Dril, el cocodril i La pluja (Reclam Editorial, 2014). Ha organitzat, i ha publicat llibres de poemes: En el camí de l’alba, Geografies de l’atzar i Galeria d’incerteses, obra amb la qual ha guanyat el XIII Premi de Poesia Ibn Hafaja Ciutat d’Alzira. Els seus relats han aparegut en diverses publicacions i mitjans de comunicació, així com també en els llibres Il.lusions, Microrelats per la igualtat i Relats a la vora mar. Ara fa el seu primer projecte expositiu en solitari amb De carn i versos.

El Premi de l’Ajuntament de Benirredrà guardona el millor article de llibret. Enguany arribava a la XIII Edició. El jurat estava conformat per Eudald González, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, Lluís Romero, gestor cultural, i Pascual Ivars, en representació de l’Ajuntament de Benirredrà. Destacaren  com a finalistes els articles “La critica Fallera i la política”, de Josep Enric Gonga, publicat en el llibret de la Falla Marqués de Campo-Perú; “El nom de la Falla”, de Francesc Cremades, publicat en el llibret de la Falla Vilanova; “Temps de símbols arraconats”, de Pau Plana publicat en el llibret de la Falla Sant Josep-Raval, i “L’art per sobreviure de la festa de les falles”, de Ricard Català i Gorgues, publicat en el llibret de la Falla de la Sagrada Família “Corea”. Després de les votacions necessàries el jurat , per unanimitat, atorgava el segon premi a “El nom de la Falla” de Francesc Cremades, i el primer premi a “Temps de símbols arraconats” de Pau Plana Peris. Els presidents de la Falla de la Vilanova, Alejandro Bañuls i Pepe Castelló, acompanyats de les reines de la Falla, Lorena Carbó i Martina Faus reberen l’import del segon premi de les mans de l’alcalde de Benirredrà, Emilio Falquet i, després, foren la presidenta i el president infantil de la Falla de Sant Josep-Raval, Maria Isabel Rocher i Eric Vela amb les reines de la Falla, Gema Llopis i Claudia Torres qui ho van rebre del primer premi. Així mateix, els autors guanyador, Francesc Cremades i Pau Plana, reberen els seus i dirigiren unes paraules al públic. La guanyadora del primer premi, Pau Plana, qui s’endugué la gran ovació de la nit, és l’autora del llibre Pintant lo Blanc, adaptació del Tirant lo Blanc per a xiquets. Actualment és la responsable dels tallers didàctics, les visites guiades i les xarxes del Museu Faller de Gandia. Francesc Cremades, és metge i traductor, i la seua dèria és la traducció de textos antics de Medicina i és col·laborador habitual del llibret de la Falla Vilanova. Finalment, l’alcalde Falquet digué en el seu parlament que era un orgull per a un poble menut com Benirredrà poder contribuir a la nostra cultura i que sentia agraïment a totes les persones que fan possible que el món de les falles i la nostra cultura continuen donant vida i alegria a la nostra terra.

El Premi CEIC Alfons el Vell a la Millor Qualitat Literària Global d’un llibret de Falla ha sigut atorgat al de la Falla del Mercat de Gandia. El jurat d’esta XXIV edició estava format per, Maria Carmen Fuixench, Vicenta Llorca I Juli Capilla ho ha decidit per unanimitat destacant la innovació temàtica del llibre en el seu conjunt, el to i l’alta qualitat dels textos en general i perquè crida l’atenció sobre qüestions de gran interès i de plena actualitat. El jurat diu que és un llibre colpidor, encoratjador i alhora plenament faller i que considera que obri una nova via conceptual a que hauria d’aspirar el món festiu del segle XXI. L’acta també destaca el llibret de la Falla Màrtirs pel tractament literari en l’explicació de la Falla i el de la Falla Sant Nicolau “Mosquit” per la preocupació en la recerca de les millors col·laboracions en el monogràfic “Resiliència”. El president del la Falla Mercat, Julian Toledo, acompanyat pel president infantil, Nacho Toledo, i de les reines de la falla, major i infantil, Elvira Costa i Claudia Mas reberen del director del CEIC Alfons el Vell, Lluis Miret, el seu guardó. Miret dirigí unes paraules al públic dient que CEIC aprecia la seua col·laboració amb la Festa de les Falles i destacà la gran qualitat dels llibrets presentats al premi.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 014. Levante-EMV la Safor. 2020, Lletres falleres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s