CEIC ALFONS EL VELL 2020-24
El passat dijous dia 3 de desembre, a la Casa del Marqués de González de Quirós, es reunia el nou Consell General del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, format per 25 membres escollits entre tots els candidats que havien presentat diverses entitats (universitats, claustres de professors dels centres comarcals, institucions socioculturals i professionals de la comarca i la Comissió Municipal Informativa amb competència en l’àrea). Estos consellers havien sigut elegits per una comissió integrada pel vicepresident del Centre (que és el regidor delegat de Cultura), a més a més del director i cinc membres de l’anterior Consell General, designats per sorteig. Els nous consellers han sigut nomenats pel Plenari de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Gandia.
El CEIC Alfons el Vell nasqué l’any 1984 com a organisme autònom constituït per l’Ajuntament de Gandia. El Centre té, estatutàriament, com a objectius i finalitats: promoure i potenciar els estudis i investigacions científiques d’interès i qualitat per a la comarca; dur a terme la divulgació, edició i reedició d’aquelles obres, iniciatives o projectes d’interès i transcendència per a la comarca; contactar i coordinar-se amb altres institucions culturals i assessorar organismes i entitats públiques que ho sol·liciten, i col·laborar amb l’Excel·lentíssim Ajuntament de Gandia en aquelles matèries que se li demanen.
Gabriel Garcia Frasquet, qui fou el seu director durant 16 anys, deia durant l’acte de recollida d’un guardó que rebia el Centre l’any 2010: “El CEIC Alfons el Vell ha publicat centenars de títols, corresponents a diversos àmbits del saber; ha convocat beques d’investigació; ha llançat projectes culturals que han obtingut un ampli ressò en la societat; ha editat revistes, mapes, audiovisuals; ha realitzat exposicions i ha promogut el debat i la reflexió social des de posicions rigoroses, obertes i progressistes”.
L’acte començà amb la benvinguda als nous consellers que dona el vicepresident del Centre i regidor delegat de cultura, Nahuel González, qui donà la paraula al director ixent, Lluis Miret Pastor, que, més que un discurs d’acomiadament, feu unes consideracions producte de la seua experiència i de la seua visió del que hauria de ser el futur de la institució donats els canvis profunds que se estan produint en l’àmbit científic, artístic i cultural: “Les institucions com el CEIC Alfons el Vell no poden continuar actuant igual que fa deu anys. Cal adaptar-se als nos formats i tecnologies; cal buscar sinèrgies i col·laboracions amb altres institucions; ser una institució oberta, dinàmica i moderna, i tot això mantenint un nivell de rigorositat innegociable i, per suposat, sempre al servei del nostre territori i de la nostra cultura més pròxima”.
Seguidament, el secretari delegat, Lluis Romero, va nomenar els 25 consellers, els quals, un per un es presentaren, públicament, per a coneixement dels tots els membres del Consell General. Acabada esta autopresentació, Romero demanà quins d’ells es postulaven per a formar part del Consell Executiu, que havia d’estar format per huit membres. Després d’una votació secreta i amb paperetes dipositades en una urna, estos foren els elegits: la llicenciada en Filosofia i Ciències de l’educació, gestora cultural, pintora i assagista, Rosa Mascarell Dauder, de Gandia; el professor de valencià, castellà i socials a l’IES Tirant lo Blanc, escriptor i editor de Lletra Impresa Edicions, Juli Capilla Fuertes, de València; el cap del Servei Municipal d’Arqueologia i director del Museu Arqueològic de Gandia, Joan Negre Perez, de Gandia; el llicenciat en Matemàtiques, llicenciat en Humanitats i professor de Matemàtiques de l’IES Maria Enríquez, Emili Morant Llorca, d’Almoines; la directora del Palau Ducal de Gandia i gestora de Patrimoni Cultural, Balbina Sendra Alcina, de Pego; la llicenciada i màster en Historiadora d’Art i comissaria d’exposicions, Mar Beltran Alandete, de Gandia; el físic, doctor en Astrofísica i Tècnic Superior d’Astronomia de la Universitat de València, Enric Marco Soler, de Montmorency (França) i el coordinador de continguts de l’UPG i animador cultural, Boro Mañó Rodero, de Gandia.
Els estatuts diuen que, arribat eixe moment, cal elegir, entre els membres del nou Consell Executiu, el nou director del CEIC Alfons el Vell, per a la qual cosa el secretari els va demanar presentaren candidatura al càrrec perquè tot el Consell General triara. Sols es va presentar la candidatura de Rosa Mascarell Dauder i aleshores va ser proclamada automàticament com la nova directora del Centre. La primera dona que ocuparà el càrrec en la ja llarga historia de la Institució! Al micròfon va transmetre agraïment i donà un primer missatge: “Assumisc el lloc de directora del CEIC Alfons el Vell com un honor i la possibilitat de treballar per Gandia i la comarca de La Safor. Crec que aquesta institució ens permet precisament fer de pont entre el cap de comarca i els municipis que formen la mancomunitat. És una sort comptar amb persones ben valuoses en el CEIC que ens permeten tenir una visió ampla de la ciència, la literatura, el món de l’empresa i el camp, la medicina, l’ecologia, la gestió cultural, l’art… Tot el consell formem un equip que continuarà amb les activitats que el defineixen, com són l’edició, les beques, la revista, l’Homenatge a la Paraula, la Setmana de la Ciència, Dones Sàvies o Safor de Lletres; però estic oberta a noves propostes, a seguir la tasca de digitalització que ha començat el director que ara eix, Lluís Miret, i qualsevol proposta que siga consensuada. La institució deu aconseguir més visibilitat a la comarca, més presència, que la gent la prenga com cosa propera, escoltar i valorar. També, per descomptat, que Gandia i La Safor tinguen presència fora, a escala internacional si pot ser”.
Rosa Mascarell Dauder, nascuda a Gandia, el 1963, és Gestora cultural, pintora i assagista. Màster en Estètica i teoria de les arts (UAM), Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’educació (UV), membre del Patronat de la Fundació Maria Zambrano i de la Fundació Francisco Brines, amb el càrrec de secretària. Fou secretària personal i documentalista de la filòsofa Maria Zambrano, i va fer la primera ordenació completa del seu arxiu i biblioteca. He editat llibres com la correspondència entre Alfons Roig i María Zambrano, comissariat exposicions internacionals i guanyat alguns premis, com a gestora i com a pintora, fora i dins del país. Forma part de diferents associacions de dones per la cultura com l’AMMU, l’organització internacional GWI i la CyM, associació per a la igualtat de gènere en la cultura).
El CEIC Alfons el Vell fou la gran aposta gandiana per la cultura i ha respost amb honestedat i altruisme adquirint un prestigi que sobrepassa fronteres geogràfiques i ideològiques. És l’estendard cultural de la nostra ciutat. Amb ell, per ell, Gandia és molt més coneguda i respectada. El CEIC és un orgull per als gandians. Això ha de saber-se! Cal continuar donant-li suport, institucional, econòmic. Personalment, tindré l’honor de treballar en el nou Consell per cinquena vegada consecutiva. Serè el degà dels consellers. Anem fent!