Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 14 de novembre de 2021.

PREMI TRAJECTÒRIA CULTURAL 2021

 

Dijous passat, el Saló de Conferències de la Societat de Foment d’AIC de Gandia es posà, de nou, de gala per a la celebració de l’acte de lliurament del Premi a la Trajectòria Cultural d’una persona o entitat de la Comarca de la Safor, que en esta edició, la cinquena, ha sigut atorgat a la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia.

Seien en els llocs destacats l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, al capdavant d’una important representació municipal: el vicealcalde Josep Alandete; el tinent d’alcaldia Miguel Angel Picornell (actual regidor delegat de la Setmana Santa); el regidor delegat d’Economia i d’Hisenda, Salvador Gregori; el portaveu del Grup del Partit Popular, Victor Soler, i els regidors Vicent Gregori, Daniel Martí i Pascal Renolt.

El president de Foment d’AIC, Joaquin Barber, acompanyava en els seients principals el president de la JMHHSS de Gandia, Emili Ripoll i la padrina de la Setmana Santa del 2022, Mª Carmen Sarrió. Seien al seu costat el vicepresident de l’àrea Social de Foment, Rafael Durà, el secretari general de l’entitat, Joaquin Barber Deusa, i el secretari general de la Junta Major, Rubén Ferrer. Tots ells acompanyats pels membres de les respectives juntes directives.

Ocupaven llocs destacats els expresidents de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa: Francisco Moragues, Jordi Todolí, Antonio Picot, Juan Miguel Lloret, Jesus Montolio i Maria José Martí, així com els anteriors regidors delegats de l’Ajuntament de Gandia en la Setmana Santa, Marta Chafer i Ciro Palmer. També l’expresident de la Societat de Foment AIC, Joaquin Bernabeu.

La xarxa social gandiana estava representada pels vicepresidents de la Federació de Falles. Junta Local Fallera de Gandia, Francisco Martinez i Jose A. Valls, que acompanyaven a la fallera major de la ciutat, Cristina Garcia i per la directora del Palau Ducal, Balbina Sendra. L’empresarial estava representada per la Secretaria General de la Federació d’Empresaris de la Safor (FAES), Fina Lopez. L’acadèmica, per Vicent Jesús Altur, subdirector de la Càtedra d’Empreses, Ocupació i Emprenedoria de l’Escola Politènica Superior de Gandia. I la política, pel vicepresident de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Juan Espinosa.

Hi havia representants del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, l’entitat guanyadora de la primera edició del premi de Foment AIC. També hi va haver representants de Saforissims Societat Literària. En un lloc destacat estava l’il·lustríssim senyor Alberto Peñin, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, qui fou el guanyador de la quarta edició d’este premi, l’any passat. També seia en lloc especial l’artista Toni Dura, dissenyador dels logotips i del cartell amb el qual la Societat de Foment d’AIC ha donat el tret d’eixida dels actes que commemoraran el Centenari de la creació de l’entitat l’any 1923, sota el lema “Foment AIC, cent anys fent Gandia”.

El salo s’omplia amb la presencia de socis de Foment i d’un important numero de germans majors de les diferents confraries de Gandia, acompanyats per les seus cambreres i confrares.

El vicepresident de l’Àrea de Cultura de Foment, Pasqual Molina, saludà i donà la benvinguda a tots els presents i recordà les característiques del premi: és honorífic, no té dotació econòmica i guardona la trajectòria cultural d’una entitat o de una persona de la comarca de la Safor. Va descriure l’al·legoria del trofeu que rep el guanyador, obra original i inèdita de l’escultor Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronzes Jordá, que és l’empresa que el confecciona. Tot seguit el secretari general de Foment AIC, Joaquin Barber Deusa, va llegir l’acta de la reunió extraordinària de la junta directiva de l’entitat, en la qual, per decisió unànime s’acordà atorgar el premi a la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia. Després, sol·licità la presencia del president Joaquin Barber, davant del faristol perquè fera el seu discurs i el lliurament oficial del premi.

Joaquin Barber, després de donar l’enhorabona a l’entitat guardonada, aprofita el moment per a repetir el seu missatge d’obertura de la Societat a la ciutadania: “Volem que esta casa en la qual estem siga la casa de tots els gandians, voldríem que s’aproparen a conèixer les instal·lacions i que veieren les possibilitats d’esta llar situada al bell mig de la ciutat de Gandia, voldríem que pogueren gaudir d’elles a nivell personal o familiar i des de la qual pogueren fomentar tot tipus de projectes dirigits cap a la millora de la societat, i contribuir així a que Foment siga, com nosaltres nomenem «El cor de la ciutat».

Seguidament sol·licità la presència dalt de l’escenari del president de la Junta Major, Emili Ripoll, al qual va lliurar l’escultura guanyadora. Després de recordar la fita històrica quan la Setmana Santa de Gandia fou declarada festa d’interés turístic nacional, el president Ripoll digué estes paraules: “La Setmana Santa que es celebra a Gandia, reuneix milers de persones que se senten atretes per les processons i les representacions. Una celebració de les de major relleu, importància i tradició a la Comunitat Valenciana donada la seua bellesa estètica, força expressiva del conjunt dels seus passos esculturals, solemnitat en les desfilades processionals i massiva participació.[…] La nostra no és una Setmana Santa ancorada en el temps, ben al contrari, ha sabut mantindre les essències més autèntiques, adaptant-se als avanços socials, i compaginar tradició amb innovació”.

L’alcalde president de l’Ajuntament de Gandia féu el discurs de clausura: “Cultura és un dels conceptes que ens permet definir la Setmana Santa de Gandia, que, al llarg de la seua trajectòria de segles, ha cultivat l’espiritualitat i el recolliment interior però també ha sembrat el respecte i la preservació del patrimoni religiós; ha plantat la llavor de la solidaritat i de l’acompanyament als que més pateixen, i ha cultivat l’estima per una celebració religiosa que cada any ompli els carrers de Gandia de tradició, oració, silenci i goig.[…] Mantenir viu el seu llegat, el seu compromís amb la societat i també la seua dimensió espiritual és una tasca col·lectiva que requereix de la implicació de tots vosaltres, la Setmana Santa i també de la Societat de Foment AIC. Totes dues heu acompanyat Gandia en el seu creixement i evolució al llarg dels anys, i heu deixat la vostra empremta en forma de valors, d’excel·lència i de sentit de ciutat. […] M’enorgulleix que hui la Setmana Santa i Foment uniu sinèrgies, que les vostres trajectòries queden enllaçades per a sempre sota un nexe comú: la cultura. Que una entitat com Foment AIC pose en valor la cultura en el sentit més ample de la paraula i que siga la Setmana Santa qui reculla este guardó en el cinquè any de trajectòria del premi, ens dona, a més, una idea de l’alt nivell de prestigi que ha adquirit este reconeixement”.

Fou un acte solemne, acurat de protocol i mesurat en el temps, que els assistents seguiren amb respecte. Cura a càrrec de Fina Lopez, Javier Climent i Antonio Bañuls de la Societat de Foment i de Laia Pla, cap de protocol de l’Ajuntament de Gandia.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en 015. Levante-EMV la Safor. 2021, Premi trajectoria cultural 2021. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s