Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 17 d’octubre de 2021.

75 ANIVERSARI

 

A principis de l’any 1946, dos fallers de la comissió del Carrer Major i Passeig, Josep Martínez Molina i Francesc Ferrairó Mascarell, visitaren en diverses ocasions l’Ajuntament de Gandia amb el fi de crear un organisme de caràcter local que regira la festivitat fallera sota l’empara municipal. Sent l’alcalde accidental de la ciutat Manel Cascales Esteve, faller de Màrtirs, es va aprovar la proposta, i el dia 3 d’agost de 1946 es va constituir la Junta Local Fallera de Gandia, de la qual fou elegit primer president Ligorio Ferrer Baixauli.

Amb este paràgraf començava el Llibre del Cinquantenari de la Junta Local Fallera de Gandia, que es va publicar l’any 1997, del qual jo vaig ser el coordinador, amb un equip format pel secretari, Jesús Garcia Cànoves i el vicesecretari, Miquel Pérez, a més a més d’un grup de falleres i fallers, de la meua proximitat, que ens ajudaren en l’escorcoll de totes les dades i dates de les publicacions falleres gandianes editades durant eixe període, a saber: El recull fotogràfic i nominal de tots els presidents de la JLF, de totes les falleres majors i dels vestits que empraren en l’any del seu regnat. La transcripció literal dels llibres d’actes de totes les assemblees ordinàries i extraordinàries celebrades en aquells cinquanta anys, en les quals es reflectien les propostes, els projectes, els acords d’assemblea, els esdeveniments, les dades econòmiques i les incidències. Incloïa el nom de tots els presidents majors i infantils de tot aquell període, també els noms de totes les reines de la falla, majors i infantils i els noms i la comissió fallera de procedència de tots aquells que foren membres de les executives de la Junta Local. La publicació també s’ocupava dels actes oficials, del bateig i de la seua idiosincràsia gandiana i, amb la col·laboració de l’historiador local J.J. Coll, publicarem els nom de tots els batejats, l’església on ho varen ser, i els noms dels rectors i padrins. També el llibre arreplegava les dades de les presentacions de les falleres majors, amb el lloc on es van fer i el nom dels mantenidors que tingueren.

Aquell llibre va recollir un estudi personal, original i inèdit, de la revista Foc i Flama, la qual va nàixer amb la Junta Local Fallera, i de la qual vaig aconseguir trobar tots els números originals. El llibre del cinquantenari recollia tots els premis lliurats, el de falla de les diferents categories, de l’ingeni i gracia, de la critica local, de tots els ninots indultats (amb l’important col·laboració, també ací, de J.J. Coll); s’ocupava també del llibret, el qual acabaria convertint-se en l’estendard de les falles gandianes en la Comunitat Valenciana.

Han passat 25 anys més i el llibre d’este període prompte veurà la llum i parlarà, sens dubte de la creació de la Federació de Falles, de la inauguració del Museu Faller i de la primera elecció democràtica i universal d’un president. Este, Telmo Gadea, està esperonat a donar-li la importància i el ressò que mereix l’efemèride, encara que estiguem enmig de la pitjor crisi social i econòmica de l’estament faller gandià. Ell mateix ho explicava en el seu parlament a l’inici del sopar commemoratiu: “Podríem haver triat no fer rés, però la Covid ens ensenya que no pots estar esperant i, ací estem”. Gadea va afirmar, parafrasejant el Llibre de la Selva de Rudyard Kipling, que el col·lectiu faller no ha arribat fins on estem gràcies a Akela, el cap dels llops de la manada (en referencia als presidents que han sigut de la JLF), si no per la labor de tota la manada, (en clara referencia a tots els fallers i falleres que ho han sigut en estos 75 anys d’història), i donava les gracies, a tots, per l’esforç realitzat durant tot este temps.

L’alcalde Jose Manuel Prieto, qui és també, alhora, el president d’honor de la Federació de Falles digué en el seu discurs: “Les falles són el moviment d’un poble unit que creu que la pluralitat és un valor i que l’empresa col·lectiva del cicle del foc uneix un col·lectiu  i engrandeix una ciutat”. […]“Gracies a tots, per la tasca desinteressada per les Falles, que és també una forma de treball per Gandia”.

Dissabte, dia 9 d’octubre, la Federació de Falles va commemorar el setanta-cinc aniversari de la creació de l’aleshores nomenada Junta Local Fallera de Gandia. L’acte va començar a les huit de la vesprada, davant de la Colonia Ducal, en la primera línia de la platja de Gandia amb la disparada d’una espectacular mascletà i un castell de jocs d’artifici per  part de la pirotècnia Borredà de Rafelcofer. Després es va procedir a la cremà d’una falla feta pel taller dels artistes fallers Palacio i Serra amb la critica d’Otis B. Driftwood (pseudònim), amb la qual s’havia fet un llibret-et en el qual s’explicava la victòria sobre la pandèmia, es lloava el personal sanitari, policial i de neteja i acabava remarcant la presencia d’una cadira buida que representava tots els absents al llarg de la historia fallera gandiana. L’espectacle de pólvora i foc va ser seguir pels convidats a l’acte i per un nombrós públic que ocupava la primera línia de la platja.

Després, la sala Baladre, plena de gom a gom, recollí 350 persones distribuïdes en taules ocupades pels diversos convidats entre els quals hi havia 64 falleres majors i infantils. Destacaven les més antigues: Concha Martí, fallera major de 1955, Mª Teresa Almiñana, de l’any 1958,  Marula Olaso, del 1968 i Sayo Pelayo, fallera major de 1971. Em va alegrar la presencia de les falleres majors de la meua època: Gemma Guerrero, Aida Borràs, Sara Molina, Imma Signes, Cristina Escriva, Liliana Fuster, Lorena Rodenas.

En la taula presidencial, la fallera major, Cristina Garcia, amb el president, Telmo Gadea, i l’únic expresident viu, Jesús Garcia Cànoves. Tots ells, acompanyats per quatre dels cinc alcaldes que ha tingut Gandia en els darrers 30 anys: Pepa Frau, Jose Manuel Orengo, Arturo Torró i José Manuel Prieto.

Al costat d’ells compartien taula els qui han siguts els regidors municipals delegats de les falles: Xavier Estruch, Toni Durà, Antonio Arjona, Joan Francesc Peris, Jose Maria Valdecantos, Vicent Gregori i, l’actual, Nacho Arnau.

Hi va haver una important representació municipal: el vicealcalde, Josep Alandete; el portaveu, Victor Soler i Guillermo Barber; Liduvina Gil, Carmen Fuster, i Pascal Renolt. Ens van acompanyar els exalcaldes de Benirredrà, Pascual Ivars i Loles Cardona, i la corporació actual estava representada pels regidors Raúl Aparisi i Silvia Climent; A més, l’intendent de la Policia Local de Gandia, Salvador Morant. La societat civil gandiana estava representada pel president de Foment d’AIC, Joaquin Barber; el president de la JMHHSS de Gandia Emili Ripoll, acompanyat per la  padrina de la Setmana Santa de Gandia de l’any 2022, Carmen Sarrió Pascual i el president de l’Associació Cultural Premi Iaraní, Pasqual Molina.

Vaig coincidir amb a fallers il·lustres: Eusebio Gasque de la Falla del Prado, Josep Castelló (primer Gesmil d’Or de la historia); Alejandro Bañuls de la Falla Vilanova; Facundo de Sanfélix, de la de Corea, i la seua dona Amparo Brotons, (la primera dona a rebre el Gesmil d’Or); Santiago Peiro, també de Corea; Enrique Marzal, del Grau; Jesus Moragues de la Vilanova;  Xavier Rodenas, del Prado; Paco Ruano, del Mercat; Salvador Gregori de Corea; Andres Requena del Mosquit; Suso Orengo de Corea; Payan Pintado del Raval; Jesus Sanchis, els quals són, tots, historia viva d’este 75 aniversari.

Eixa nit, en la cadira buida de la meua memòria, estaven asseguts: Josep Lloret, Tomàs Femenia, Josep Romaguera, Vicent Ribes, Juan Ribas, Jaume Perez, Pepito Maso, Paco Sanchis, Joaquin Roig, Paco Cardona, Juan Beltran,  Vicent “Tierrasanta”, Enrique Garcia, Ximo Bañuls, Juan Sala, Jorge Muñoz, Juan Bañuls, peces fonamentals perquè, des de Gandia, la Festa de les Falles fora declarada per l’UNESCO, l’any 2016, Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Veure PDF pàgina del diari

 

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en 015. Levante-EMV la Safor. 2021, 75 Aniversari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s