Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Divendres 06 de gener de 2023.

ORQUESTRA SIMFÒNICA VICTORIA FERNÁNDEZ

 

La nit abans de la de Nadal, la nau central de la Insigne Col·legiata de Gandia fou testimoni d’un esdeveniment musical que esdevindrà històric: el concert inaugural de la recentment creada Orquestra Simfònica Victoria Fernandez, la qual du el nom de la dona excepcional que fou l’anima de l’empresa familiar que era coneguda com Dulcesol i que, hui, en honor seu, s’anomena Vicky Foods, una empresa d’àmbit internacional que proporciona treball a dues mil sis-centes persones. L’empremta ciutadana de Victoria Fernández va ser reconeguda el passat mes d’abril quan ser nomenada, a títol pòstum, filla adoptiva de la ciutat de Gandia.

El concert congregà a la societat gandiana que omplia, de gom a gom, el recinte del temple, circumstància que era testimoni de l’ambient d’expectació que s’havia creat. L’orquestra, formada per musics professionals consolidats i per joves musics en formació, ocupava bona part del presbiteri i el lloc de les primeres files dels bancs. Al capdavant, un jove director de Gandia, Vicent Mengual Caudeli, impulsor d’un projecte musical, el qual, amb el suport de la Fundació Vicky Foods, es consolidava aquella nit amb el concert inaugural de la nova Orquestra Simfònica.

Vicent Mengual, de tan sols 32 anys, presenta una àmplia trajectòria curricular: llicenciat en Interpretació Musical (especialització en trombó de vares); llicenciat en Direcció Musical; màster de Direcció Musical( fou el més jove a posseir esta titulació al nostre país); postgrau de Direcció, aconseguits a Milà i a València; màster en Formació del Professorat i, a més a més, master en Gestió Cultural i postgrau en Gestió empresarial de la Musica.

Aquella nit, Vicent Mengual, qui ja coneixíem dirigint, demostrà des de l’atalaia i des del faristol de les partitures com d’eixe cos gran emetia una energia, lluny de la filigrana del melenut Gustavo Dudamel del 2017 ni de la marcialitat aristocràtica de Herbert Von Karajan del 1987, però contagiosa cap els musics, aconseguint extraure de la seua batuta i d’aquells instruments musicals sons d’impacte que deixaren fixats als bancs de l’església el públic i avisant als murs i pilars del temple que allò d’aquella nit anava a ser especial, que anava de bo!

Ho va aconseguir ja des de la primera actuació: Fanfare for the Comon man, d’Aaron Copland, peça que fou interpretada, solament, pels musics professionals.

Moments abans, des de l’ambó de l’Evangeli, el tinent d’alcaldia, Miguel Angel Picornell, donà a tots la benvinguda i destacà la presència, aquella nit, de l’alcalde, Jose Manuel Prieto; del vicealcalde Josep Alandete; de la, també, tinenta d’alcalde, Carmen Fuster, i dels membres de la corporació municipal Vicenta Ferrer, Salvador Gregori, Amparo Vitòria, Juana Navarro i M.Cristina Moreno; del fill predilecte de Gandia, Pasqual Molina; del president de la Societat de Foment d’AIC Joaquin Barber; del president de la Federació de Falles, Telmo Gadea; del president de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa, Emili Ripoll, qui anava acompanyat per la padrina de l’any 2023, Eva Pellicer; del comissari principal en cap de la Policia Local José Martínez Espasa;  del director de Caritas Parroquial Francisco Carrió; del president del Club de Pesca José Estruch; dels germans majors de les germandats de la Setmana Santa gandiana; de l’exalcaldessa de Gandia Pepa Frau; de  l’Alcalde de Villalonga Roman Garrigós, i de manera especial, saludà els membres de la família de Victoria Fernández, asseguts en lloc destacat, al capdavant de la qual estava el fill Rafa Juan.

El concert continuà amb Finlàndia de Jean Sibelius; la Suite num. 1 de Carmen, de Georges Bizet, la qual arrancà sonors aplaudiments del públic; Benedictus de la missa L’home armat,  de Karl Jenkins, on Àlex Salavert, el jove violoncel solista i alumne becat del Campus Musical Vicky Foods feu una interpretació memorable; la Overtura 1812, de Piotr Ilitx Txaikovski, i acabà amb un cop d’ull musical cap el temps de Nadal que començava amb la Marxa Radetzky, de Johann Strauss Sr.

El concert fou emotiu i vibrant segons les peces interpretades i anà  contagiant un públic que, en cadascun dels moments, es sentia immers entre la sorpresa i el delit. L’elecció de la Marxa Radetzky per a acabar-lo fou un encert que el públic agraí amb simpatia, acompanyant amb les palmes el ritme musical rememorant el final dels Concerts d’Any Nou que des de la Sala Daurada del Musikverein fa l’Orquestra Filharmònica de Viena des de fa més de huitanta anys.

Desprès de cadascunes de les interpretacions de l’orquestra simfònica i enmig dels aplaudiments que rebien, el director feia alçar-se dels seus seients els solistes destacats en cadascuna de les peces musicals, els quals, en fer-ho incrementaven els aplaudiments que rebia el conjunt: El concertino Herminio Ortega; el violí segon, Alex Puchades; el viola, Francesc Llopis; la violoncel Cristina Bernal i el ja nomenat Alex Salavert; la contrabaix Eugenia Perucho; la flauta Andrea Costa; l’oboé Fermin Clement i el fagot, Juan Francisco Torres.

Un dia, Vicent Mengual es presentà amb un projecte de futur musical en la seu de la Fundació Vicky Foods. Es tractava d’organitzar un campus musical en el qual participarien joves, entre 12 i 18 anys que estigueren cursant el grau professional de musica, als quals s’impartirien classes de les diverses especialitats instrumentals durant el període d’una setmana. La Fundació, al capdavant de la qual figura José Vicente Castell,  acceptà l’idea d’immediat, perquè connectava, directament, amb els objectius que s’havia marcat la institució. Este any 2023 en celebraran la tercera edició. En la primera, el campus es desenvolupà pels carrers de Benirredrà i comptà amb la inscripció  de 120 alumnes, la segona, es feu a Vilallonga i foren 130 alumnes i en la tercera, la qual encara no té la seu escollida, esperen reunir-ne 150. Tots ells fan una aportació de quaranta Euros en concepte de matricula i el muntant econòmic íntegre es destina a una entitat benèfica. Les classes s’imparteixen en diferents indrets de la població escollida i van dirigides a grups d’alumnes de les diverses especialitats instrumentals: vent, corda i percussió. Entre tots ells, s’elegeix un nombre d’estudiants els quals són becats per la Fundació Vicky Foods amb l’import de la matricula d’una nova edició i entren a formar part de la nova orquestra simfònica, amb el benefici que suposa per a la seua formació musical la convivència amb musics professionals compartint els assajos i experiències. La docència impartida, simultàniament en el campus, és efectuada per professors de musica de la Safor.

El projecte de Vicent Mengual i de la Fundació Vicky Foods és de llarg recorregut i té posada la mirada en un futur en el qual l’orquestra simfònica continuarà amb la seua activitat podent autoalimentar-se amb els alumnes destacats del campus.

La creació una orquestra simfònica formada per professors del campus i pels  i alumnes becats era el pas conseqüent i lògic del projecte musical de Vicent Mengual, el qual, aquella nit veia la llum davant d’un públic expectant. Èxit!

Veure el PDF de la pàgina del diari

 

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en 017. Levante-EMV la Safor. 2023, Orquestra Simfonica Victoria Fernandez. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s