Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 04 de març de 2018.

EL CVC AL PALAU DELS BORJA

 

Dilluns passat el Consell Valencià de Cultura (CVC) va fer un ple al Palau dels Borja de Gandia. El Consell celebra, de tant en tant, estes reunions fora del la seu del Palau de Forcalló, al barri del Carme de València, amb motiu d’algun esdeveniment extraordinari com era este any la declaració de Gandia com a la primera Capital Cultural Valenciana de la història.

L’acte fou solemne i el Saló de Corones del Palau Ducal conformà l’escenari impressionant en el qual els consellers, asseguts en una taula en forma de ferradura, estigueren acompanyats pels membres de la corporació municipal, amb l’alcaldessa, Diana Morant, al capdavant, la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, el regidor de Ciudadanos, Ciro Palmer; els regidors del PSOE José Manuel Prieto, Miguel Angel Picornell, Liduvina Gil i Lydia Morant, i el del Partit Popular Victor Soler. Seien en la primera fila de convidats els fills predilectes de Gandia Josep Piera i Ignasi Mora. Foren testimonis directes de l’acte institucional els representants de les entitats culturals gandianes: Lluis Miret, director del CEIC Alfons el Vell; Emili Aura, director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València; Àlvar Garcia, director de l’IMAB (l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques); Francisco Estañ, superior de la Comunitat de Jesuïtes; Balbina Sendra, directora de gestió cultural del Palau Ducal; Telmo Gadea, president de la Federació de Falles – Junta Local Fallera; Alberto Bou del Museu Faller; Maria José Martí, presidenta de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa; Pasqual Molina, vicepresident de l’Àrea de Cultura de la Societat de Foment d’AIC i president de l’Associació Cultural Premi Iaraní; Avelino Alfaro, president de l’Associació Gastronòmica Fideuà de Gandia; Toni Ordiñana, responsable de la xarxa de biblioteques publiques a Gandia; Manoli Martos, de l’Orfeó Borja; Concepció Merí, de Promúsica; Federico Boscà, de la Banda de Música de Beniopa; Camilo Gregori, de la Banda de Música del Grau; Juan Emilio Espí, de la Banda de Música Sant Francesc de Borja; Ignasi Moreno, de Lletraferits i Comediants; Rosario Vicedo i Bernardo Mendieta, del Cercle d’Amics de Sant Francesc de Borja I Saforissims Societat Literària estava representada. Eren els representants i les entitats  expressament convidades a participar en l’acte pel desig del govern municipal, el qual les considera com el motor contemporani de les activitats culturals que, entre altres circumstàncies, han afavorit la capitalitat cultural valenciana de la ciutat de Gandia.

En el ple ordinari el CVC va aprovar un document sobre “Gandia: ciutat literària i la casa dels escriptors”. En el document el Consell es feia ressò de la voluntat de l’Ajuntament de Gandia de crear una Casa dels escriptors a l’Alqueria del Duc amb els objectius de: propiciar estades personals d’escriptores i d’escriptors en la seua seu; fomentar l’intercanvi creatiu entre escriptors i escriptores que usen normalment el valencià, i també el castellà com a llengua literària; impulsar l’edició de llibres en valencià com a motor econòmic de la mateixa societat i fonament cultural del territori; buscar, afavorir i crear relacions professionals paral·leles entre tota la gent de la cultura que puga aportar valors literaris i de tota mena a la societat valenciana; divulgar i difondre als mitjans de comunicació el llibre i els autors; treballar per a eliminar la invisibilitat social dels escriptors i escriptores contemporanis; contribuir a la promoció de qualsevol activitat al voltant del llibre, i col·laborar amb tots els agents públics o privats implicats en el sector del llibre per sensibilitzar la societat i promoure la lectura. Com a conclusió del document, el Consell Valencià de Cultura es sumava amb entusiasme a la proposta de creació d’una Casa d’Escriptors a l’Alqueria del Duc, a Gandia.

En la segona part de l’acte, el ple extraordinari  els presidentes de les comissions del CVC (Comissió de les Arts, Comissió de les Ciències, Comissió del Legat històric i Artístic, Comissió de Promoció cultural i Comissió Jurídica i d’Interpretació Reglamentaria) explicaren el funcionament de cadascuna i els temes en els quals ara estan treballant, és un costum fer-ho quan el Consell celebra els plens fora del Palau de Forcalló. Especialment emotiva fou la intervenció de la presidenta d’esta última, Pepa Frau, en recordar la seua etapa com a alcaldessa de Gandia i la felicitat que li donava veure com la seua amiga i companya, Diana Morant, presidia aquell acte tan merescut pel que significava de reconeixement a la tasca que fa la present corporació municipal en favor de la cultura gandiana. Frau tingué paraules de record per als sues, aleshores, col·laboradors culturals, Àlvar Garcia i Toni Durà.

L’alcaldessa, Diana Morant, feu un discurs institucional que començà amb estes paraules: “La Cultura dóna llibertat, engendra progrés i construeix el caràcter dels pobles. La cultura porta a la cultura. I Gandia, ara més que mai, és cultura”. Per a seguir amb paraules un recorregut per cinc segles del passat immediat que situen el llistó cultural de la nostra ciutat en una fita històrica inabastable. Per no oblidar que fa 23.000 anys Gandia ja era important per les seues manifestacions artístiques a la Cova del Parpalló. I anuncià l’inici del turisme literari amb la creació de la Casa dels Escriptors a l’Alqueria del Duc i, a més a més, que este edifici serà el punt d’accés al Castell de Bairen dins de  la creació d’un parc arqueològic. Diana Morant s’acomiadava dient, categòricament, que “a Gandia fem cultura i seguirem fent cultura” paraules que acompanyava amb una reflexió de Miguel de Unamuno: “Sols qui sap, és lliure i més lliure qui més sap. Sols la cultura dona llibertat… la llibertat que s’ha de donar al poble és la cultura”.

Santiago Grisolia, president del CVC, recordà en seu discurs que era la tercera vista que realitzava a esta seu i a Gandia per diferents motius de tarannà cultural i es va referir a Gandia com un centre potentíssim de cultura i afegia que, si el nostre poble valencià abastava un major desenvolupament cultural tindria més possibilitats de riquesa material i espiritual.

Les dues primeres autoritats intercanviaren presents: Santiago Grisolía lliurà a l’alcaldessa la Medalla del Consell Valencià de Cultura i Diana Morat lliurà al president del CVC un socarrat o reproducció de rajola de la doble corona del segle XV del Palau Ducal dels Borja. Finalment el president Grisolía signà en el llibre d’honor de la ciutat de Gandia.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 012. Levante-EMV la Safor. 2018, El CVC al Palau dels Borja, Supersiticons. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s