Diari Levante-EMV la Safor. Secció ”Anem Fent!” Diumenge 10 de febrer de 2019.

DONES PER A COMENÇAR LA FESTA

 

Dissabte passat, dia 2 de febrer, es donà el tret d’eixida a la festa de les falles a Gandia, amb la celebració del Pregó i de la Cridà de les dues falleres majors i de l’alcaldessa. Els dos actes tenen com a fi acomboiar a tothom, gandians i forasters, a xafar Gandia i gaudir de la festa. Els dos actes comptaren amb  important participació popular i la dels fallers i falleres de totes les comissions abillats amb les seues millors gales en una nit rufolosa pel vent i el fred.

Sis dones foren figures principals del Pregó i de la Crida.

Als inicis de la seua presidència de la Federació de Falles  de Gandia, Telmo Gadea portà l’acte del Prego a la torrassa del pi de la muralla. Este any jo he estat allí per escoltar com la meua amiga en les ones, Puri Naya, feia de pregonera del text escrit per la meua amiga en les lletres, Vicenta Llorca, la qual, amb Rosa Roig havien escrit un prego reivindicatiu del paper social de la dona. Puri estigué superba en el seu paper i l’escenari, ple de llum i de color em va encantar: “Des d’ací, des de Gandia, des de l’anunci de la festa de les Falles, que són patrimoni de la humanitat, és de justícia convidar-vos al treball per la igualtat. A dones i homes de totes les edats i tots els pensaments. […] Les xiquetes i els xiquets són el present i tota la comunitat fallera ha de ser una escola de democràcia, inclusiva, respectuosa de la diversitat, un espai obert de vida cívica on aprendre i transmetre valors com la confiança, la responsabilitat i la solidaritat, i d’això les dones en saben molt. […] Volem unes falles en pau, una festa familiar i lliure d’agressions i violències innecessàries. En el Pregó d’esta nit vos entregue paraules, totes ben significatives, vos demane que les feu vostres i que la seua llum ens servisca de guia”. La pregonera acabà regalant a cadascuna de les comissions falleres gandianes totes les virtuts de la inclusió social.

Puri, Vicenta i Rosa, tres dones en el Prego més reivindicatiu!

Acabat el Pregó, tots els fallers i falleres, les autoritats municipals i les festeres, al capdavant de les quals anaven l’alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, i el president, Telmo Gadea, acompanyaren, fent cercavila, les falleres majors, Laura Puig i Júlia Perles, cap a la Plaça Major per fer la Crida.

La Crida ha sigut sempre un acte espectacular, la visió que tenen les dues falleres majors des del balcó de l’alcaldia de tota la plaça plena de gom a gom amb els fallers i les falleres impressiona. Estes recordaran la nit com la de les més importants del seu regnat.

Des d’eixe balcó, la vigorosa veu infantil de Julia Perles recordà que la tasca dels xiquets i de les xiquetes era la de jugar i divertir-se, i els convidava a “recórrer tots els racons del nostre poble amb la música de les nostres bandes, a rodar els nostres monuments carregats de coets per perfumar els carrers amb el fum de la pólvora i a ensordir el veïnat amb dels trons de la despertà”. Julia els va animar a transitar per la setmana fallera amb un somriure i que “quan el foc implacable esgote l’última de les vostres llàgrimes, que pugueu tornar a cridar com hui ho heu fet, perquè tot puga començar de nou”. Acabà dient: “Hem d’aconseguir que la nostra Festa siga un antídot per a la tristor i el desconsol”.  I deixà penjat en la nit i en la ment dels presents les causes i els motius mentre cridava en veu potent “Visca Gandia i visquen les falles!”

Laura Puig, amb veu segura i assaonada, va dir que Gandia era “Un poble amable i integrador en el qual conviuen pacíficament moltes cultures, llengües i tradicions”. Recordà que l’agermanament amb pobles europeus significava que la nostra  ciutat ducal s’obria al món que cada vegada està més prop i més accessible. De les falles ressaltà el seu “paper fonamental i destacat en la vida valenciana. Tenim un pes insubstituïble en molts sectors, en el festiu, en el cultural, en el musical i també en l’econòmic”. Després tingué un record per a tots els que perderen casa i pertinences en el foc devastador de l’estiu passat per als quals demanà un fort aplaudiment, “Les Falles estan amb vosaltres”, va dir. Laura reivindicà el paper de les Falles en la societat de Gandia i animà els gandians a omplir els carrers festa. Demanà al màxim respecte per al veïnat, el qual cal incloure en les celebracions. I s’acomiadà: “Tenim la sort de viure en una ciutat segura, en una ciutat civilitzada i culta, en la qual les nostres filles, les nostres germanes i amigues, poden anar de nit i de dia, a soles i amb companyia, perquè el poble, la ciutadania i les Falles les protegeixen”. I amb to de crida digué: “Falleres i fallers, ha arribat el moment, el compte enrere ha començat i és imparable! Crideu amb mi “Visca Gandia i visquen les falles!”

L’alcaldessa, Diana Morant, que és també la presidenta d’honor de les Falles de Gandia tancà l’acte de la Crida. Primer va saludar i donar la benvinguda al molt honorable president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i a l’honorable vicepresidenta, Monica Oltra, així com a alguns dels consellers que els acompanyaven (Gabriela Bravo, Vicent Marzà, Rafael Climent i Vicent Soler), els quals assistien per primera vegada a este acte tan estimat per la ciutadania. L’alcaldessa començà dient: “Les falles i Gandia són esplendor mediterrani. Gandia és una ciutat que brilla. Gandia fa olor a la flor del taronger i a sucre. Gandia sap a la nostra mar. Gandia té tots els colors del verd i el blau del intens cel i Gandia és dona, Gandia és dona delicada i valenta, Gandia és dona treballadora. Gandia és eixa dona que inunda els carrers de música valenciana i la que dibuixa els jardins de pólvora en el cel”. I afegí: “Els fallers i la ciutat de Gandia viuen i lluiten per la igualtat. Hui una dona periodista ha sigut la pregonera, dues dones han escrit el Pregó, hi ha una presidenta de comissió infantil i huit dones són presidentes de comissió. El 30 % de les falles! Mai les falles havien sigut tan igualitàries. Gandia es sent orgullosa de vosaltres, fallers i falleres. […] A més a més,  les Falles de Gandia lluiten per la diversitat i per la inclusió incorporant als monuments escenes de LGTB. […] El foc de les falles és un foc poderós que crema el que no volem, crema la violència exercida cap a les dones, crema els discursos de l’odi, crema totes les discriminacions, Per tant, amb vosaltres, Gandia és més tolerant i millor… Fallers i falleres moltes gràcies per fer que Gandia siga una ciutat que brille”.

Júlia, Laura i Diana, tres dones per a la Crida més solidaria.

Vicenta Llorca m’ha contat que acabada esta i després de les salutacions des del balco, Diana Morant li va dir emfàticament “Gandia té esta nit, més que mai, nom de dona!”.

Veure el PDF de la pàgina del diari

Aquesta entrada ha esta publicada en 013. Levante-EMV la Safor. 2019, Dones per a començar la festa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s